.

„Pasaulio kino vakarų su Audriumi Stoniu“ uždarymo filmas: sinerginis efektas

Gegužės  19 d., ketvirtadienį, 19 val. M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje (Savičiaus g. 11) vyks paskutinė pavasario sezono susitikimų ciklo „Pasaulio kino vakarai su Audriumi Stoniu“ peržiūra, kuri sugrįš rudenį. Šia proga režisierius Audrius Stonys iš savo filmų kolekcijos parinko 1992 metais sukurtą režisieriaus Gario Siniso kino juostą, paremtą 1937 metais išleista Džono Steinbeko novele „Apie peles ir žmones“.

„Pavasarinį kino vakarų ciklą M. K. Čiurlionio namuose noriu užbaigti man labai brangiu filmu „Apie peles ir žmones“ (Of Mice and Men). Tai sukrečianti ir be galo jautri istorija, kurią nepakartojama abiejų pagrindinių aktorių – Gario Siniso ir Džono Malkovičiaus – vaidyba iškelia į geriausių, elitinių XX amžiaus pabaigos filmų kategoriją.“ – Pasakoja Audrius Stonys.

Filmo veiksmas vyksta Didžiosios depresijos (the Great Depression) laikais, kai vyrai važinėjo bėgiais, gyveno benamių stovyklose ir ieškojo dieninio darbo. Tokie yra ir pagrindiniai filmo herojai Džiordžas ir Lenis. Drauge, kaip duetas, jie įkūnija tobulo žmogaus etaloną. Lenis pasižymi fizine jėga ir paprastumu, o Džiordžas – intelektu ir gudrumu. Šių dviejų vyrų draugystė veikia sinergijos principu – kiekvienas ima pagal savo poreikius ir duoda pagal savo sugebėjimus. Tačiau kas nutinka, kai ši sinergija dingsta? Būtent čia ir prasideda pagrindinė kino juostoje pasakojamos istorijos tragedija.

Filmas „Apie peles ir žmones“ dalyvavo 1992 metų Tarptautinio Kanų kino festivalio konkursinėje programoje, buvo nominuotas svarbiausiam festivalio apdovanojimui „Auksinei palmės šakelei“, o festivalio žiūrovų sutiktas ovacijomis stovint.

Filmo trukmė 1 val. 51 min. Filmo kalba – anglų (su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą). Po filmo, kaip įprasta, bus kviečiama pasilikti pokalbiui.

Pirmieji ciklo „Pasaulio kino vakarai su Audriumi Stoniu“ susitikimai žiūrovams pravėrė nesuvaidinto, paveldėto totalitarinės sistemos absurdo, komizmo ir tragizmo uždangą, paskatino suabejoti nusistovėjusiomis tiesomis, permąstyti savo santykį su pasauliu, sudvejoti regimo vaizdo, pristatomo per kūrėjo-menininko prizmę, objektyvumu, patirti praeinantį laiką bei kino stebuklą. Vėlesnieji ragino pradėti dialogą jautresnėmis temomis, kurios savyje talpina destrukciją, tragediją ir grožį vienu metu, ieškoti ramybės ir atjautos, kai aplinkinis pasaulis, rodos, „kraustosi iš proto“ vedinas tamsos, bei suvokti, kad kiekvienas mūsų, kaip visuomenės, žingsnis turi lemtingas pasekmes, galinčias gyvuoti ištisus dešimtmečius ir tapti naująja norma, užmirštų protėvių šešėliu. Susitikimų metu buvo paliestos ir vienatvės, žmogiškosios būties laikinumo, legendos kūrimo ir gyvavimo temos.

„Pasaulio kino vakarų su Audriumi Stoniu“ uždarymo filmo „Apie peles ir žmones“ (rež. G. Sinise) peržiūra vyks M. K. Čiurlionio namuose Vilniuje (Savičiaus g. 11). Renginys nemokamas, be išankstinės registracijos. Durys atidaromos 18.30 val.