.

Paroda „Ukrainos istorijos kontūrais: pagarsinti“ Radvilų rūmų dailės muziejuje

Lapkričio 4 d., penktadienį, 17 val. Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsyje (Vilniaus g. 24) atidaroma grupinė šiuolaikinių kūrėjų paroda „Ukrainos istorijos kontūrais: pagarsinti“.

„Vėjas švilpia garsiau. Kambaryje stumtelėjus kėdę ėmė stipriau drebėti sienos, pagarsintai, mano ir tavo ausyse ėmė gausti praskrendantys lėktuvai, taip pat pagarsintai, skriejantis gatvės šurmulys atsimuša į pastatų langus.

Pagarsintai daužosi širdys.“

Šiandien nepaprastai svarbu kuo garsiau kalbėti apie Ukrainos istoriją ir jos raidą. Pasaulis iš naujo atranda Ukrainos dailę, paveldą, architektūrą, muziką ir daug kitų kultūrinių šio krašto sluoksnių. O tuo metu ukrainiečių tauta visomis jėgomis bando kurti autonomiškos valstybės istoriją toliau, puoselėja savo identitetą ir konstruoja naują tautos pasakojimą.

Pristatomi naujausi, specialiai šiai parodai sukurti kelių šiuolaikinių Lietuvos ir Ukrainos menininkų darbai erdvę apgaubia atmosferiniu šydu ir pasakoja apie žmogų kare, folklorinius simbolius, viltį, ateitį bei praeitį.

Radvilų rūmų dailės muziejaus rūsys – periferinė pastato zona, „perjungianti“ lankytoją į kitą estetinį ir atmosferinį režimą. Iš architektų Onos Lozuraitytės-Išorės ir Petro Išoros-Lozuraičio moderniai renovuotų parodų salių laiptai mus nuveda po žeme, palydi šviesos pluoštu ir primena apie saugios buveinės siekį.
— Milda Dainovskytė

Parodos veikimo laikotarpiu bilietus galima įsigyti per tickets.paysera.com platformą. Visos lėšos už parduotus bilietus bus skirtos pagalbai Ukrainos kariams.

Įėjimas į parodos atidarymo renginį laisvas ir nemokamas.

Parodos kuratorė – Milda Dainovskytė, nepriklausoma šiuolaikinio meno kuratorė, menininkė, kuratorinio dueto (drauge su Laurynu Skeisgiela) narė ir viena iš susitikimų erdvės „Lokomotif“ (2019–2021 m.), kurioje jungiamos šiuolaikinio meno praktikos ir miesto identiteto formavimo strategijos, įkūrėjų. Projektams įgyvendinti kuratorė dažnai renkasi išskirtines, specifiniais kontekstais pasižyminčias erdves.

Parodos architektas – dizaineris ir menininkas Vytautas Gečas, dirbantis konceptualiojo dizaino srityje. Eksperimentuodamas su kontekstu ir subjekto suvokimu, kūrėjas pasitelkia sudėtingumą, fragmentiškumą, sluoksniavimą bei mišrias nuorodas. Šiuo metu V. Gečas studijuoja Vilniaus dailės akademijos dizaino krypties meno doktorantūroje, jo sukurti dizaino objektai pristatomi tarptautinėse parodose. Dizaineris kuruoja įvairias šiuolaikinio dizaino parodas Lietuvoje.

Dalyviai: Algirdas Jakas, Ieva Rojūtė, Valentyn Odnoviun, Vytenis Burokas, Vytautas V. Jurgutis, Tetiana Boriak

Kuratorė Milda Dainovskytė

Asistentė Kristė Stankevičiūtė

Koordinatorė Lina Jonkuvienė

Architektas Vytautas Gečas

Architektūros įgyvendinimo koordinatorius Aleksandras Kavaliauskas

Dizainerė Monika Janulevičiūtė

Tekstų redaktorė ir vertėja Alexandra Bondarev

Projekto organizatorius VšĮ „Vienas k“

Partneriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Radvilų rūmų dailės muziejus

Ypatinga padėka Tetianai Boriak, Kazimierui Sližiui, Lukui Miceikai, Vaclovui Nevčesauskui, Alexandrai Bondarev, Onai Lozuraitytei-Išorei, Petrui Išorai-Lozuraičiui, Vadimui Šamkovui, Katerynai Piddubnai