.

Paroda „Prototipų teorija“ galerijoje „Artifex“

Rugsėjo 2 d. 18 val. VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1 Vilnius) atidaroma VDA Mados dizaino katedros studentų paroda „Prototipų teorija“.

Projekto vadovas dizaineris doc. Dainius Bendikas.

„Prototipų teorija“ projektas yra kilęs iš žmogiškosios kategorizacijos teorijos, kurios esmė – pasaulio skirstymas į tam tikras kategorijas, atstovaujamas prototipų. Kiekviena klasifikacija yra suvokiama kaip viena žinių struktūra, o prototipas – kaip mentalinis tam tikros kategorijos esminių (kognityvių) bruožų atspindys.

Taikant eksperimentinę mados kolekcijos ir dizaino objektų kūrimo metodologiją, projektas koncentruojasi į subjektyvią mados kūrėjo sampratą apie drabužį kaip kūrinį šiuolaikiniame kultūriniame bei mados kontekste. Kūrėjo darbas vyksta per eksperimentinę prieigą, kuri procese iš sukurtų prototipų materializuojasi į kolekciją bei realius objektus. Nuo tyrimo link eksperimento iki kolekcijos ir objekto – tai suasmenintos ir sistemingos kūrybos kelionė į savęs kaip kūrėjo pažinimą.

Žiūrovui tai tampa išsamus dizainerio portretas, kurį galima pažinti įsigilinus į proceso eigą ar atradus asociatyvius elementus ir simbolius jo darbuose.

Šis projektas kaip mados dizaino projektavimo kursas yra dėstomas Vilniaus Dailės Akademijos, Mados Dizaino Katedros II ir III kurso studentams.

Parodos dalyviai:

Ieva Šlaičiūnaitė, Urtė Vosyliūtė, Kotryna Lipkevičiūtė, Valdemara Jasulaitytė, Marija Petraitytė, Aušrinė Kepežinskaitė.

Paroda veiks 2020 09 02–09 12.