.

Nidos meno kolonijos vasaros Naktinio gyvenimo renginių programa

Nidos meno kolonija pradeda Naktinio gyvenimo renginių programą – visą vasarą vietiniuose Nidos baruose, klubuose ir kitose draugiškose vietose vyksiančių renginių seriją.  Suvokdama ilgalaikio bendradarbiavimo tarp sunkiai dirbančių šiuolaikinio meno institucijų ir rezidencijų poreikį, NMK pakvietė kai kurias iš jų – „Autarkia“, ŠMC, DAR, Kauno menininkų namus, „Lokomotif“ ir „Rupert“ – šią vasarą apsilankyti Nidoje ir kartu atsivežti draugų bei istorijų. Taip jos prisideda prie programos, grįstos mainais, kaupimu bei tapimu NMK ir Nidos viešojo gyvenimo dalimi.

Druskininkų meno rezidencija su Agnès M

Liepos 23 d. 20 val.
Thomo Manno namai-muziejus (Skruzdynės g. 17, Nida)

Muzikinis kompozitorės Agnės Matulevičiūtės ir Edvino Kopcevo pasirodymas ir videoperformanso pristatymas. Kompozitorė Agnė Matulevičiūtė (dar žinoma kaip Agnès M) drauge su Edvinu Kopcevu pristatys „SYNTH Porn“ – mėnesio pradžioje pasirodžiusį Agnès M muzikinį albumą ir videoperformansą. Muzikinė kūrinio atmosfera kuriama ne tik moduliniais ir analoginiais sintezatoriais – joje skamba ir gyvi instrumentai, balsas, filmų personažų ir poetų citatos, kalbančios apie santykius, meilę ir tuštumą. „SYNTH Porn“ tyrinėja intymumo ir viešumo ribas, todėl renginiui pasirinktas Thomo Manno namai-muziejus, pats iš privačios erdvės kadaise virtęs vieša.

Agnė Matulevičiūtė yra Vilniuje gyvenanti ir kurianti kompozitorė ir garso menininkė. Pagrindinis jos tyrimų objektas – „užgarsis“ (kontekstai bei diskursai, slypintys už garso medijos) ir koncepcijos  pritaikymas komponuojant muzikinius ar garso meno kūrinius. Ji aktyviai dalyvauja grupinėse parodose, meno bei šiuolaikinės muzikos festivaliuose (SPOT Vilniuje (2020 m.), „Druskomanija“ Druskininkuose (2019 m.) ir kiti), rašo muziką kinui ir teatrui („Lino kančia“, „Žmogus iš žuvies“ (2020 m.), „Izaokas“ (2019 m.), „Konkursas“ (2018 m.) ir kiti), kuruoja parodas. Matulevičiūtė yra muzikos festivalio „Muzika erdvėje“ meno vadovė, 2019 m. tapo Lietuvos kompozitorių sąjungos nare.

Druskininkų meno rezidencija (DAR), įkurta 2011 m., yra Lietuvos kompozitorių sąjungos inicijuota rezidencijų programa, skirta Lietuvos ir užsienio kompozitoriams bei garso menininkams. DAR rezidencija siekia plėtoti tarptautinius kultūrinius mainus, skatina menininkų tarpusavio bendradarbiavimą ir projektų aktualizavimą Druskininkų miesto ir apylinkių bendruomenėms.

Šį renginį NMK Naktinio gyvenimo renginių programos rėmuose kuruoja Milda Laužikaitė, bendradarbiaujant su DAR ir Thomo Manno namais-muziejumi.

Kauno menininkų namai ir „Nemigos salonas | Vėjo nublokšti“

Liepos 24 d. 21 val.
Thomo Manno namai-muziejus (Skruzdynės g. 17, Nida)

Performatyvūs įvairių kartų lietuvių LGBTQ+ autorių meilės laiškų skaitymai kartu su Agne Jokše, Artūru Tereškinu, Denisu Kolomyckiu, Janina Sabaliauskaite, Monika Kalinauskaite ir Veronika Šleivyte.

Agnės Bagdžiūnaitės kuruojamo KMN skaityklos renginių ciklo „Nemigos salonas“ tikslas – išplėsti nemigos kontekstą ir analizuoti įvairius su nemiga bei miego sutrikimais susijusius kultūrinius reiškinius. Kiek šiandien nemiga siejama su kūrybiniais procesais, o kiek su nerimu, nesaugumu, košmarais, išsekimu ar bendru nuoboduliu? Visi klausimai, susiję su nemiga, miego sutrikimais ir jų simptomais, aptariami salone.

Kauno menininkų namai yra menų centras, vykdantis kultūrinę veiklą, plėtojantis šiuolaikinio meno sklaidą, organizuojantis ir pristatantis visuomenei kultūrines programas. KMN prodiusuoja kultūros ir meno turinį, koordinuoja Kauno miesto kultūros informaciją, o taip pat veikia kaip mediatorius tarp miesto savivaldybės ir kultūros operatorių bei jų auditorijų.

Renginį kuruoja menininkė Agnė Bagdžiūnaitė ir kuratorius, meno vadybininkas ir kultūros žurnalistas Edvinas Grinkevičius. Renginys yra NMK Naktinio gyvenimo renginių programos ir KMN skaityklos renginių ciklo „Nemigos salonas“ dalis. Renginys įgyvendinamas kartu su Vilniaus queer festivaliu „Kreivės” ir Thomo Manno namais-muziejumi.

„Autarkia“ ir Pamesto kelio draugijos vakarienė

Liepos 25 d. 18 val.
NMK (E. A. Jonušo g. 3, Nida)

Pamesto kelio draugija ir „Delta mitybos“ komanda organizuoja vidurvasario vakarienę kviestiniams NMK svečiams. Tema – savęs paieškos, aprangos kodas – turistinis glamūras (galvok: klajokliai, dviratininkai, tranzeriai, tranzuotojai, kelininkai, slidininkai, lakūnai, lunatikai, grybautojai, archeologai, taip pat kelio filmų personažai).

Trečiąjį serijos renginį organizuoja „Autarkia“ ir „Delta Mityba“. Pamesto kelio draugija kviečia susitikti vidurvasario vakarienės. Tema – savęs paieškos, aprangos kodas – turistinis glamūras (galvok: klajokliai, dviratininkai, tranzeriai, tranzuotojai, kelininkai, slidininkai, lakūnai, lunatikai, grybautojai, archeologai, taip pat kelio filmų personažai). Vakaro metu nuo temos nukrypsime į eilėraščius ir kitus paklydimus. Maistu vaišins „Delta Mityba“ komanda, galima atsinešti savo mėgiamo gėrimo, tačiau taip pat jūsų patogumui veiks mokamas baras.

Pamesto kelio draugija – iniciatyvinė identiteto paieškos grupė. „Autarkia” yra menininkų dienos centras, interesų klubas, menamų patirčių, meškos paslaugų bei įsivaizduojamų sprendimų ofisas, eksperimentinės gastronomijos bistro, meno galerija ir projektų vystymo viešbutis Vilniuje. „Autarkia“ atšaka „Delta mityba“ yra menininkų valdomas restoranas.

„Rupert“ ir Pijaus Džiugo Meižio „Geografinės busenos“

Liepos 26 d. 22 val. (durys atidaromos 21 val.)
„Zuikio daržas“ (Nidos-Smiltynės pl. 7a)

Gyvai atliekamose muzikinėse kompozicijose „Baltoji rožė“, „Druskonis“ ir „Klebonžemis“ iš debiutinio Pijaus Džiugo Meižio albumo „Geografinės būsenos“ tankūs modulinės sintezės sluoksniai išnis ir vėl pasiklys pianino melodijose.

NMK Skaityklos pokalbiai: Rezidencijų tipai

Liepos 26 d. 16 val.
NMK skaitykloje (E. A. Jonušo g. 3, Nida)
Nuo 2020 m. pavasario Druskininkų meno rezidencija, Kauno menininkų namai, „Rupert“, NMK ir Kintų meno rezidencija rengė internetinius susitikimus, kuriuose aptarė savo, kaip rezidencijų centrų, vaidmenį Lietuvos kultūriniame lauke. Susitinkame gyvai siekdami giliau pažvelgti į pozicijas ir strategijas, klausimus, susijusius su nuoširdžios ir visiems suprantamos idėjos apie rezidencijų vaidmenį kultūros produkcijoje įsteigimu.

Dalyvauja: Agnė Bagdžiūnaitė ir Edvinas Grinkevičius (Kauno menininkų namai), Audra Juodeškienė (Kintų meno rezidencija), Egija Inzule (NMK), Milda Laužikaitė (DAR) ir Julija Reklaitė („Rupert“).
Diskusiją moderuos dabartinis NAC rezidencijų dalyvis Adomas Narkevičius.