.

NDG – gražiausios 2018-ųjų Švedijos knygos

Vasario 13 d., 18 val. NDG vestibiulyje bus atidaryta 2018 metais išleistų gražiausių Švedijos knygų ekspozicija. Knygas bus galima apžiūrėti ir pavartyti iki kovo 8 d.

Skandinaviškas dizainas neapsiriboja interjerais. Kasmet Švedijoje komisija, remdamasi dizaino, funkcionalumo, ilgaamžiškumo ir gamtosauginių reikalavimų, inovatyvumo bei komunikacijos kriterijais, renka gražiausias metų knygas.

2018 m. komisijai buvo pateikta 314 skirtingų kategorijų knygų, iš kurių išrinktos 25-ios. Daugelis leidinių „apginkluoti” dėžutėmis, dėklais, kasetėmis ar dekoruotomis originaliomis detalėmis. Galima išskirti kelias formos ir turinio tendencijas: knygos atvira nugarėle ir / arba skaitomos neįprastu būdu, lino ir žemės spalvų dominavimas bei istorijų perteikimas vizualinėmis priemonėmis (tiek vaikų, tiek suaugusiųjų literatūroje). Naują knygų dizaino kryptį pradėjo formuoti reversinė spauda – baltas tekstas juodame fone.

Nuo vasario 13 d. Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuojamos 19 iš 25 gražiausių knygų, kurias bus galima apžiūrėti ir pavartyti iki kovo 8 d. Knygos unikalios ne tik dizaino sprendimais, o ir daugiasluoksnės istorijos atvėrimais: nuo futbolo žvaigždės Zlatano Ibrahimovičiaus autobiografijos iki XVIII a. pab. Švedijoje atsidūrusių kiniškų akvarelių albumo, nuo Vazų dinastijos galios tyrimo iki poliarinių ekspedicijų drabužių technologijos.