.

Mildos Dainovskytės ir Lauryno Skeisgielos pranešimas Artnews.lt neformalių susitikimų cikle „Doppelgänger" ŠMC skaitykloje

Gruodžio 22 d., ketvirtadienį, 17:30 val., ŠMC skaitykloje (Aušros vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius) vyks Artnews.lt organizuojamas „Doppelgänger“ renginys, kurio metu pranešimą skaitys kuratorių ir menininkų Mildos Dainovskytės ir Lauryno Skeisgielos duetas.

– Gal tu galėsi neužilgo kažkada pasiskambinti? Aš susiradau vietą kur pasislėpti nuo lietaus

– Audio call (37 mins)

– jie sutinka, kad jei ką sunaikintų tuos kūrinius

Susitikimas su pranešimo skaitytojais Milda Dainovskyte ir Laurynu Skeisgiela vyks atviro tarpusavio dialogo principu. Migruodami tarp Messenger susirašinėjimuose nusėdusių nuotraukų ir fragmentiško teksto, kūrėjai kalbėsis apie kartu patirtus pokyčius, pusiausvyros paieškas tarp bendrų ir individualių veiklų, bandys apčiuopti tarpusavio vadybos ir bendros kūrybos dinamikos dėsnius.

Milda Dainovskytė – kuratorė ir menininkė, praktikoje dažniausiai renkasi projektus realizuoti architektūriškai ar vietos specifika išsiskiriančiose erdvėse, ne vieną kuratorinį sumanymą realizavusi – regionuose. Personalinius kūrinius autorė grindžia istoriniais archyvais, pasitelkia vietos kontekstą, konkrečias teritorijas, kvapus, permąsto naratyvus.

Laurynas Skeisgiela – kuratorius ir menininkas, dirbantis tarpdisciplininio meno ir kino srityse. Individialioje praktikoje menininkas dažniausiai dirba su judančio vaizdo iš šviesos instaliacijomis, o kolaboracijas realizuoja kuruodamas meno projektus ir dirbdamas kino srityje. Šiuo metu Laurynas kartu su danų kino režisiere Anne Hovad Fisher kuria dokumentinį filmą „Auksinis paplūdimys”.

Kartu – Milda ir Laurynas – Lentvaryje buvo įkūrę susitikimų erdvę „Lokomotif“ (2019–2021), kurioje jungė šiuolaikinio meno praktikas ir miesto identiteto formavimo strategijas.

2019 m. prasidėjęs projektas „Doppelgänger“ skirtas užčiuopti ir viešame pokalbyje išartikuliuoti „pilkąsias“ arba „paraštines“ aktyviai kuriančių Lietuvos šiuolaikinių menininkų, kuratorių, rašytojų, architektų veiklas, kurios pamažu (kartais nepastebimai, o kartais – gana ryškiai) užima vis platesnę kūrybinės veiklos dalį. Ilgainiui šios tarsi „šoninės“ veiklos arba visai pakeičia kai kurių kūrėjų pagrindinę kūrybos sritį, arba bent jau ženkliai ją (in)formuoja, įgalindamos ypatingus hibridinius kūrybos modelius, savitai veikiančius taip pat ir bendrą šalies (regiono, miesto) šiuolaikinio meno lauką.

„Doppelgänger“ ciklą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.