.

Menininkės Vidmantės Černiauskaitės performansas pagal Marcelijaus Martinaičio „Kukučio balades“ POST galerijoje

Lapkričio 13 d. 18 val. POST galerijoje, Kaune, vyks menininkės Vidmantės Černiauskaitės performansas pagal Marcelijaus Martinaičio „Kukučio balades“. Šis renginys yra  XVI Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumo dalis.

Pagrindinis šio performanso veikėjas – naivus žemaitis Kukutis, keistuolis, kuriam nutinka įvairiausi sveiku protu nesuvokiami dalykai. Kukutis tampa mitinės, archajinės lietuvio sąmonės simboliu. Tačiau drauge šis modernioje tikrovėje nesusivokiantis, keistai besielgiantis personažas įkūnija tam tikras rezistencijos prieš sovietinį režimą, dabarties lietuvio įsivietinimo idėjas. Folkloro stilizacijos „Kukučio baladėse“ derinamos su dažnu šiuolaikiniame pasaulyje paradoksu, grotesku. Kukutis yra tas veikėjas, kuris sako, kad pirmiausia esame žmonės, ir tik po to – lietuviai ar kitos tautybės žmonės.

Vidmantė Černiauskaitė – visapusiška kūrėja, teigianti, kad literatūra ir menas yra neatsiejama jos gyvenimo dalis. Menininkė užaugo klausydama močiutės niūniuojamų dainų, eksperimentuodama ir žaisdama lėlių teatre, mėgaudamasi spalvomis galerijose ir parodose. Jos gyvenime ypač svarbūs teatras ir literatūra, todėl su šiomis sritimis ji ir susiejo tolimesnę savo karjerą. Visi Vidmantės – rodyti performansai yra glaudžiai susiję su jos asmeniniais išgyvenimais ir lietuviškų šaknų puoselėjimu.
Performansas vyks POST galerijoje, lapkričio 13 dieną 18 valandą, renginio trukmė – 45 minutės. RENGINYS NEMOKAMAS.