.

Medijų simpoziumas „Dieta vs. Puota“: Vegeta Congress 2020

Jei įsivaizduotum save medijų dietologu (-e), kokį receptą išrašytum? O jei kartais įsijaustum į medijų harmonisto (-os) vaidmenį, kaip patartum subalansuoti medijų vartojimą?

Simpoziume susirinkę jaunieji menininkai, dizaineriai, architektai ir teoretikai savo pranešimais, performansais ir instaliacijomis apmąstys medijas per „dietos“ sąvoką. Kiek ji gali būti produktyvi kalbant ir analizuojant medijų vartojimą ir kūrimą?

Šiandieniniame savipagalbos vadovėlių ir kursų debesyje darosi vis sunkiau susigaudyti, ko griebtis. Todėl šis simpoziumas kaip meninis eksperimentas siekia suburti medijų vartotojus, kūrėjus ir kritikus, kad jie pasidalintų patirtimi, o gal net ir siektų bendro tikslo.

PROGRAMA

Sausio 24 d. penktadienis

(pagrindinė erdvė Vitebsko g. 23, Empty Brain Resort)

14.00
Simpoziumo vėliavos pakėlimas / rinkimasis / performansas / barbenimas stiklais / mineralinio tosto pakėlimas
Įvadas į programą, temas, vietą, instaliacijas, žaidimus

14.15-15.00
I plenarinė sesija. Diskusija „5 pozicijos simpoziumo tema“ (dienos klausimai ir problemos)
Dalyviai:
Gintautas Degutis – ateities entuziastas, technologijų žurnalistas
Žilvinas Jagėla (iliustratorius, gitaristas ir vokalistas (Arklio Galia)
Mantas Daujotas (medijų panegirikas, būgnininkas (Arklio Galia)
Medijų dietologas (-ė) (TBA)
Medijų harmonistas (-a) (TBA)
Moderatorius dr. Vytautas Michelkevičius (medijų tyrėjas ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) docentas, buvusio Balsas.cc redaktorius)

15.00-15.20
Dovydas „Anti-psichiatrija: ištakos, veiksmai ir ateities perspektyvos“ (formatas su skaidrėmis)
Pranešime pristatomas anti-psichiatrijos judėjimas, sukėlęs radikalias permainas psichikos sveikatos priežiūros srityje ir mąstyme apie psichikos ir elgesio sutrikimus. Apžvelgiama jo lyderių veikla, humanistinės psichologijos principai, perėjimas nuo medicininio į socialinį psichikos sutrikimų ir negalios suvokimą.
Dovydas yra menotyros magistrantas, tyrinėjantis Vakarų Europos, JAV kultūrinius procesus ir žmogaus teisių problematiką. Šiuo metu jis domisi socialiai pažeidžiamų grupių įtrauktimi į švietimo, mokslo ir darbo sritis bei institucinės stigmos mažinimu.

15.30-16.00
Adomas Žudys „Saulė žudikė“
Adomas Žudys – kūrėjas dirbantis skaitmeninėmis ir analoginėmis medijomis. Simpoziumo metu jis pristatys saulės žudikes ir jos dietos atspindžius senovės mitologijose. Šio pristatymo atspirties taškai – žiemos metu patiriama saulės šviesos dieta, žiemos saulėgrįža, bei senovės romėnų Saturnalios festivalis.

16.00-16.45
Viktorija Smailytė „Sugedusi ekskursija“ (lauke)
Sugedusi ekskursija kaip sugedęs telefonas: kiekvienas ekskursijos dalyvis bus atsakingas už tai, ką sužinos kitas. Ekskursija-žaidimas vyks XIX a. įkurtame gyvenamajame kvartale – Rasų kolonijoje.
Viktorija Smailytė – kultūros tyrinėtoja, muziejininkė ir gidė-kūrybininkė.

16.45-17.30 Maisto dieta (pasistiprinimas)

2 plenarinė sesija

17.30-17.45
Muzikinis persivalgymas: „homegrown“ (liet. namie užauginta) produkcija
Mantas Daujotas – tapytojas ir muzikantas, pasidalinsiantis savo namuose auginamų muzikinių daržovių skoniais.

18.00-18.30
Jūratė Kindurytė „DIETA: MONUMENTAS“
Monumentas viešojoje erdvėje – telkties objektas, neatsiejamas nuo aikštės erdvinės percepcijos. Kartu tai ir duotybė viešosios erdvės naudojimo scenarijuose. Monumentas – tai fizinė konstanta, monumento reikšmė – konteksto lemiamas kintamasis. Kintant sociokultūriniam kontekstui, kinta monumento reikšmė tiek erdvėje, tiek visuomenėje. Kvestionuojamas viešosios erdvės tapatumas, jį kuriantys veiksniai. Projekte analizuojamas monumento – visuomenės – viešosios erdvės santykis. Per monumento dietą viešojoje erdvėje kritiškai žvelgiama į erdvės ir monumento savitarpio tiesioginę priklausomybę socialiniame / kultūriniame / fiziniame kontekstuose.

18.30-19.00
Marija Černiavskaitė „Dietinis judėjimas“
Judėti kvėpuojant, skaičiuojant, stiprinant kūną ir atpalaiduojant fascijas. Tai trumpa mankšta kūnui sušilti, pamatyti, kaip jis keičiasi ir prisitaiko. Juk dabar judėjimas toks ribotas, toks dietinis.
Marija Černiavskaitė yra juostininkė su šalmu, monsterų augintoja ir asanų praktikė.

19.00-19.30
Kavos (kovos) pertrauka su abstrakčių šachmatų lenta (demonstracija plius laisvas žaidimas)
Paulius Zavadskis – fotografijos magistrantas, analogistas, montažo kazanova.

19.30-20.00 „Be ryšio“ (eksperimentas). Rugilė Jonaitytė, Kasparas Žiliukas, Rasa Cėplaitė, Marija Luiza Švedaitė.
Be informacijų, be triukšmo, be trikdžių – be ryšio. Eksperimentas priverčiantis susikaupti ir pažvelgti į mus iš šono, be medijų.

20.00-20.30
(Su)sumuojanti diskusija, pereinanti į muziką.

20.30-21.30
„Musical Blockchain“. Gleb Divov
„Musical Blockchain“ kuria muziką naudodamas duomenis kaip įkvėpimo šaltinį ir atlikdamas procesus, kurie primena natūralų improvizavimą. Šiame procese kompiuteris turimus duomenis mato taip pat, kaip tikri kūrinį orkestruojantys kompozitoriai – juos tai įkvepia, tam jie pasitelkia savo kaip genijaus talentą, spindesį ir tvirtumą. Tai naujas ir inovatyvus būdas kurti duomenų įkvėptas psichologiškai pagristas melodines kompozicijas ir garsą, taip pat duomenis pasitelkiantį skaitmeninį meną ir vaizdus bei ieškoti naujų kompiuteriu atliekamos decentralizuotos improvizacijos pagrindų ir metodologijų.

NUOLAT VEIKIANČIOS INSTALIACIJOS

Diptikas lauke „Miss system“. Greta Grikevičiūtė

Nesame laisvi, esame įkaitai įvaizdžių (papročių, tradicijų, taisyklių, statusų…) tinklo, turinčio neribotą gebėjimą plėstis. Jame neišvengiamai susikertame. Tai egzistuojantis ir aktualus, vertinimo nereikalaujantis reiškinys.
Greta Grikevičiūtė – šiuolaikinės skulptūros magistrantūros studentė, tyrinėjanti socialinius kultūrinius santykius ir reiškinius.

Įvietinta instaliacija „Ribinis eismas“. Liudvikas Kesminas
Įėjimo zonoje sukuriamos judėjimo taisyklės pagal horizontaliąsias kelių ženklinimo juostas ir simbolius. Žiūrovui suteikiama galimybė rinktis – ar laužyti taisykles, ar ne.
Liudvikas Kesminas – šiuolaikinės skulptūros magistrantūros studentas, nagrinėjantis erdvės ir laiko santykį su medžiagomis, materija.

Instaliacija „Akinimas“. Radvilė Juozapaitytė, Gretė Loveikytė
Akinimas – tai reiškinys, sukeliantis matomumo pablogėjimą, kuomet regėjimo lauke atsiranda per daug ryškių objektų, prie kurių akys nėra prisitaikiusios. Šiuolaikinių medijų gausa taip pat akina savo žinutėmis, nuo kurių žmonėms sunku atsiriboti. Ši instaliacija – apie per didelę medijų įtaką žmonėms, medijų kiekio pasekmių neišvengiamybę (kaip intensyvios šviesos stebėjimo padarinių). Susidūrimas su akinančia šviesa ir šviesos mirgėjimu po akinimo – tai būsenos, kurių metu atsiribojama nuo aplinkos.
Radvilė Juozapaitytė – scenografė, šiuo metu tyrinėjanti fizines ir dvasines atsiskyrimo būsenas. Asmenines patirtis ji sieja su meditacija, budizmo teorija, praktika. Performansas yra artimiausia Juozapaitytės kūrybinės išraiškos forma, kadangi ją domina laikinumas, buvimas čia ir dabar, kaita.
Gretė Loveikytė – jauna architektė, besidominti pasakos žanro išraiška kino scenografijoje ir jo įtaka suaugusiam žiūrovui.

Instaliacija „Informacijos dieta“. Motiejus Vyšniauskas, Indrė Mylytė-Sinkevičienė
Gyvename laikmetyje, kuriame informacijos kiekis yra didesnis nei bet kada anksčiau. Dideli duomenų srautai mus pasiekia socialinių tinklų, reklamų dėka. Didelė dalis šios informacijos mums neaktuali, menkavertė, dažnai manipuliatyvi ar melaginga, tačiau neišvengiamai matoma kasdienybėje. Šis perteklius keičia mąstymą, elgesį, sukelia nerimą, darosi sunku priimti sprendimus, susikaupti. Šiuolaikinis žmogus tampa informacijos vergu, nesugeba atsirinkti reikalingų duomenų ir ignoruoti tų, kurie nėra aktualūs. Kiekvienas žino, jog svarbu stebėti savo mitybą, atsirinkti ką ir kiek valgyti, kad maistas nekenktų sveikatai, tačiau retas susimąsto, kad dabartiniame informacijos pertekliaus amžiuje taip pat reikia laikytis „informacijos dietos“.

Komanda: prodiusavimas – Marija Luiza Švedaitė, fotografavimas – Šarūnas Kvietkus, refleksija – Linas Bliškevičius
Vaizdas: Jūratė Kindurytė
Garsas: Linas Bliškevičius

Dėkojame Matui Aerobica’i ir Empty Brain Resort.

Renginio data ir laikas: 2020/01/24 14:00 – 21:30

Renginio vieta: Vitebsko g. 23, Vilnius (Empty Brain Resort)

Šis simpoziumas gimė Vytauto Michelkevičiaus kurso „Medijos: menininkų, dizainerių ir teoretikų bendradarbystė“ VDA magistrantams metu.

Simpoziumą organizuoja VDA Fotografijos ir medijos meno katedra, bendradarbiaudama su „VšĮ MENE“ ir Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga.

Daliniai rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

www.letmekoo.lt/atletika