.

Marijos Šnipaitės paroda „Snūdas“ galerijoje „Artifex“

Spalio 15 d. 18 val. VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius) atidaroma Marijos Šnipaitės paroda „Snūdas“.

Pamažu pasiekiama tyla. Kalbai virstant šnabždesiu, vis sunkstant liežuviui, kai akių vokai mirksta vienas į kitą ir žvilgsnis nebegali perskrosti stiklo. Aplinka tampa trikdžiu. Ten įgytos patirtys ir sukurti lūkesčiai įgauna naujas vaizdines formas. Laiko ir fizinių pojūčių susaistyta ribinė būsena trunka iki atsitiktinio išblaškymo.

Per tris galerijos erdves išsidėstę objektai siūlo atskirus pasakojimus, tačiau galop sukuria vientisą neracionalią ir sapnišką atmosferą, kurioje žiūrovas patenka į savotišką vidinės būsenos periferiją. Šiai erdvei siūlomas raktažodis „snūdas“. Tačiau autorė, pasitelkdama erdvines struktūras į snaudulį žiūri ne tiek kaip į miego fazę, kiek į aplinkybę, jauseną ar savotišką neapibrėžto laiko matą. Sukuriama kiek butaforinė atmosfera, kuri atsiskleidžia per pačių objektų sąrangą: jie, būdami gana abstraktūs, atsisakę pirminių savo funkcijų ir įprasto medžiagiškumo, apeliuoja labiau į žiūrovo patirtį ir patiklumą, nei žinojimą. Marija aplinkos situacijas paverčia fiktyviais peizažais, kūno dalis – spalvotomis formomis, taip, regis įprasti kasdieniai reiškiniai tampa įtaigiais atmosferiniais pasakojimais, kuriuose juntamas atidumas erdvei, aplinkai ir laikui.

_____________________________________________________

Marija Šnipaitė yra jaunosios kartos menininkė, baigusi skulptūros magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, stažavosi Štutgarto menų akademijoje, Vokietijoje. Nuo 2016 m. Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narė, 2014 m. ir 2019 m. įvertinta individualia Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos stipendija meno ir kultūros kūrėjams. Nuo 2011 m. dalyvauja tarptautinėse ir vietos parodose.

Parodą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Paroda veiks iki spalio 31 d.