.
2023 06 18

Marijos Griniuk „Transkorporali vieta ir veiksmas“ performanso festivalyje „Startelpa“ Rygoje

Marija Griniuk, iš Kauno kilusi performanso menininkė, pristatoma Lietuvos galerijos „Meno parkas“, dirbanti Suomijoje ir Norvegijoje, pasirodys su savo naujausiu kūriniu „Transkorporali vieta ir veiksmas“ Rygoje vyksiančiame performanso festivalyje „Startelpa“. M. Griniuk performansas laikomas festivalio uždarymo akcentu, kurį bus galima stebėti sekmadienį, birželio 18 d. 22.00 val., Rygos dailės akademijos antrame aukšte, priešais į akademijos architektūrą integruotus vitražus.

Ši vieta Marijai Griniuk yra labai svarbi, nes ji pati yra kilusi iš menininkų vitražistų šeimos. Jos motina Kristina Žilinskaitė visą savo menininkės karjerą paskyrė darbui su vitražu, stiklu ir tapyba. Marija Griniuk performanso metu kalbės apie savo šeimos istoriją, sujungdama pasakojimą su Ilgakiemio kaimu Kauno rajone, iš kurio ir yra kilusi jos šeima.  M. Griniuk improvizuodama performanso metu sujungs savo vokalą su iš lietuviškos duonos sklindančiu garsu, išgautu integravus į duoną elektroninius instrumentus, ir su į garso tonus perteiktomis smegenų veiklos aktyvumą registruojančiomis bangomis. Jos smegenų veiklos aktyvumas bus perteiktas į vaizdus, kurie, vykstant vizualiai komunikacijai su į architektūrą integruotais vitražais, sudarys performanso erdvę.

Performanso metu elektroencefalografija (EEG) fiksuoja menininkės kūno duomenis, būtent susikaupimo ir atsipalaidavimo momentus. EEG prietaisas nuskaito fizinį ir psichinį atsipalaidavimą rodančias alfa bangas, koncentruotą psichinę būseną perteikiančias beta bangas ir didelį kognityvinį krūvį atspindinčias gama bangas. Visos šios bangos performanso erdvėje yra perteikiamos į spalvas, grafikus ir garsus, sukursiančius scenografiją performanso veiksmui. Scenografija kinta taip, kaip keičiasi performanso menininkės vidinė kūno būklė.

Performansas sujungs meną, žmogiškąją patirtį ir technologiją bei leis žiūrovui suvokti, kad meno kūrinys yra labai konkreti atskiro žmogaus patirties ir gyvenimo dalis, o menininkas-žmogus yra suformuotas konkrečios šeimos istorijos kontekste.

2022 m. Laplandijos universitete Suomijoje Marija Griniuk įgijo performanso meno mokslų daktarės laipsnį. M. Griniuk šiuo metu savo kūriniuose ir tapyboje atspindi postkolonijinės atminties, Lietuvos istorijos ir tremties temas. Menininkė aktyviai dirba Lietuvoje, Suomijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir Danijoje. Šiais metais menininkės performanso kūriniai buvo pristatyti konferencijoje Antverpene „Cumulus 2023“ ir Stockholme vykusioje meno mugėje „Supermarket Art Fair 2023“.

Marijos Griniuk performansą remia „TelepART“ ir „Nordic Culture Point Mobility“.