.

Linos Lapelytės performansas „Taip. Tikrai!“ Lentvario lokomotyvų depe

Rugsėjo 8 d.  16:00 val. Lentvario lokomotyvų depe (Geležinkelio g. 15, Lentvaris) vyks Linos Lapelytės performansas „Taip. Tikrai!“.

Paruoškime savo jautrias auris interna*

Trečiąjį kartą istorinė Lentvario garvežių depo erdvė atveriama Vilniaus galerijų savaitgalio lankytojams. Šį kartą kviečiame fragmentiškam stabtelėjimui – garso patirčiai. Išlipę iš traukinio pasivaikščiokime po bildesių ir vibracijų nuolatos veikiamą XIX a. statinį-ausį ir jos labirinte išdėstytas klausos ir pusiausvyros periferines grandis.

Depe pristatomo Linos Lapelytės kūrinio „Taip. Tikrai!“ pasakojimas formuojamas pasitelkiant įvairias pop dainas, tačiau menininkė perkonstruoja jų tekstus ir gestus, perkuria jų ritmą, palikdama tik įvaizdžių pėdsakus. Menininkės gyvai atliekamas pasirodymas – tai žaismingas bandymas kurti intriguojančią melodiją, suformuotą skirtingų kontekstų bei vietos. Šiuo atveju, tai lyg industrinio pastato ausyje pasiklydęs aidas, atsimušantis į aukštas lubas, suvirpinantis didelius langus ir susigeriantis į nuo traukinių apkurtusį miestą.

Lina Lapelytė (g. 1984) yra garso ir performanso menininkė, atlikėja ir kompozitorė. Jos kuriami performansai stipriai siejasi su muzika ir flirtuoja su populiariąja kultūra, lyčių stereotipais ir nostalgija. Lapelytės kūryba buvo pristatyta Rygos „KIM?“ galerijoje, tarpdisciplininiame edukacijos, rezidencijų ir parodų centre „Rupert“ (solo paroda), Oslo „1857“ galerijoje, Malmės Šiuolaikinio meno muziejuje, Barselonos MACBA, Londono DRAF, Paryžiaus „Cartier Foundation“, Tel Avivo Meno muziejuje, Prahos „Kunsthalle“ ir kitose institucijose. 58-ojoje Venecijos meno bienalėje bendras Linos Lapelytės, Rugilės Barzdžiukaitės ir Vaivos Grainytės kūrinys opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“ buvo įvertintas aukščiausiu apdovanojimu – „Auksiniu liūtu“.

*(lot.) vidinė ausis

Plačiau apie menininkę: http://www.linalapelyte.com/

Kuratorė: Milda Dainovskytė

Grafinis dizainas: Gailė Pranckūnaitė

Daugiau informacijos: www.vilniausgalerijusavaitgalis.lt

Renginio organizatorius: Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga

Performanso globėjas/Patron of the show: UAB Lietuvos geležinkeliai

Projektą iš dalies finansavo: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė

Rėmėjai/Sponsors: Lentvario kultūros rūmai, Greita spauda, Media Traffic, Elnis, Lietuvos geležinkeliai

Informacinis rėmėjas/Media sponsors: 15min