.

Latvių menininkių paroda „Šifruota žinutė“ Dailininkų sąjungos galerijoje

Liepos 2 d., antradienį, 18 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius), bendradarbiaujant su Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, atidaroma latvių menininkių Madaros Gulbis, Andos Poikānės ir Ditos Lūsės kūrybos paroda „Šifruota žinutė“.

Visas tris autores, kuriančias skirtingomis meninės raiškos priemonėmis, kūryboje vienija introvertiškas gyvenimo suvokimas ir siekis atspindėti vidinį jausmų bei potyrių pasaulį. Į žiūrovą kreipiamasi ne tiesmukai, bet „šifruotomis žinutėmis“ – kūriniai reikalauja susikaupimo, panirimo į menininkių sukurtus erdvėlaikius. Kodas, atveriantis pasakojimo sluoksnius, atskleidžiamas tik tiems, kurie nusiteikę stabtelėti ir prisitaikyti prie ramybe alsuojančių kūrinių.

Madaros Gulbis abstrakti tapyba dėl sluoksnių ir spalvų susiliejimo įgauna akvarelišką lengvumą. Autorė naudoja vaiskius ir intensyvius atspalvius, kad pasiektų gyvą, niuansuotą emocijų tėkmę, perteiktų ramias ir trapias vizijas.

Skulptorės Andos Poikānės mažoji plastika atgaivina archetipinius moteriškumo vaizdinius, kuriuose moteris suvokiama pirmiausia kaip Motina Žemė ir gyvybės nešėja, bet taip pat plėtojami moters-deivės, moters-mąstytojos įvaizdžiai.

Ditos Lūsės darbai, nutapyti lakoniškoje spalvų skalėje, pabrėžia paslaptingą gamtos formų estetiškumą, dėmesį detalėms ir struktūroms. Autorė perkuria vaizdus, naudodama rentgeno spindulių efektą ir atverdama sudėtingą augalų, tarsi kūnų, anatomiją apšerkšnijusioje rentgeno šviesoje.

Latvijos menininkių paroda „Šifruota žinutė“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki liepos 20 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodos partneris: A. Sūna Art Gallery.

Parodą remia Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.