.
2023 10 26 — 2024 03 10

Krokuvoje atidaryta Vilniaus 700 metų sukakčiai skirta šiuolaikinio meno paroda

Eglė Rakauskaitė. Pinklės. Išvarymas iš rojaus. 1995. Sidabro atspaudas. LNDM

Spalio 26 d. Krokuvoje atidaryta Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) ir Šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK paroda „Try to make it real. But compared to what?“. Paroda skirta 700-ajam Vilniaus miesto gimtadieniui. Joje pristatomos svarbiausios šiuolaikinio Lietuvos meno tendencijos ir figūros. Lankytojai iki kitų metų kovo galės apžiūrėti Žilvino Kempino, „Pakui Hardware“ (Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės), Linos Lapelytės, Gedimino Urbono,  Julijono Urbono, Donato Jankausko, Eglės Rakauskaitės ir kitų garsių Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjų darbus iš LNDM ir privačių asmenų kolekcijų. Parodos tema – paradoksas mene. Ją atskleidė kuratorių duetas dr. Jurgita Ludavičienė ir Evaldas Stankevičius.

„Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus kolekciją vis plačiau pristatome užsienio lankytojams. Su muziejaus saugomais meno kūriniais vien šiais metais buvo galima susipažinti prestižinėse Europos meno institucijose. Ne išimtis ir kaimyninė Lenkija. Visą vasarą Krokuvoje buvo galima pamatyti netrukus Vilniuje atidaromą abiejų šalių kuratorių parengtą parodą „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“. O štai rudenį Krokuva pasitiko su kita mūsų muziejaus šiuolaikinio meno paroda ir tęsia meninį Vilniaus 700-osios sukakties minėjimą“, – sako Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas.

Nerijus Erminas. Svetainė. 2016. Baldinė plokštė, metalas, marmuras, stiklas. Menininko nuosavybė

Atidarymo vakarą parodą aplankė 600 žmonių

Parodos atidarymas – visada laukiamas renginys meno pasaulyje. „Try to make it real. But compared to what?“ nebuvo išimtis.  Parodos atidarymo vakarą į MOCAK sales susirinko per 600 žmonių. Lankytojai ir muziejaus darbuotojai dalijosi teigiamais atsiliepimais. Ypatingo lankytojų dėmesio sulaukė 5,5 metrų aukščio Donato Jankausko sukurta skulptūra „Tonis Soprano“.

MOCAK lankytojams atidarytas 2011 m. Jį suprojektavo italų architektas Claudio Nardi. Įspūdingas muziejaus pastatas iškilo sunaikintos garsiosios Oskaro Šindlerio gamyklos vietoje Muziejus yra populiari ir gausiai lankoma kultūros vieta Krokuvoje.

Mindaugas Lukošaitis, Rezistencija 2, 2019, pieštukas, popierius. LNDM

Šiuolaikinis menas Lietuvoje – nuolatinėje paradokso akivaizdoje

Parodos pavadinimas pasiskolintas iš antikarinės protesto dainos „Compared to What“, kurią 1969 m. sukūrė Gene’as McDanielsas. Vėliau šią dainą atliko arba įrašė daugiau nei 270 atlikėjų, įskaitant Davidą Holmes’ą, kurio šios dainos žodžių versija, kur pridedamas žodelis „bet“, ir yra panaudota šiai parodai pavadinti.

Parodoje atskleidžiamas 25 menininkų ir menininkių santykis su realybe ir bandymai ją modeliuoti, pasitelkiant ironiją, nuoširdumą ir žaidimą, permąstant skaudžius išgyvenimus. Jie apima Lietuvos rezistenciją ir sovietinę praeitį, tapatybės problemas ir pirmųjų nepriklausomybės metų aktualijas, feministinius komentarus ir ironiškas medijų replikas.

Paradoksas, apie kurį kalba parodos kuratoriai dr. J. Ludavičienė ir E. Stankevičius, nepaklūsta loginiams argumentams. Dailėje jis dažnai naudojamas kaip priemonė mesti iššūkį žiūrovų įsitikinimams ir lūkesčiams, išprovokuoti žiūrovus naujai pažvelgti į situacijas, kurios jiems atrodo savaime suprantamos.

„Mus traukia paradoksas mene. Mums reikia paradokso suteikiamos intelektualinio suglumimo paslapties, nes tik paradoksas įgalina mus įveikti logikos ir emocijų dichotomiją. Todėl paradoksas, sąvoka, kuri dažnai tiesą padaro ne tokią akivaizdžią, yra vienas iš nedaugelio būdų iš tiesų pamatyti tiesą“, – sako viena parodos kuratorių dr. J. Ludavičienė.

„Lietuvos šiuolaikinis menas nuolat yra paradokso akivaizdoje. Nepriklausomybės pradžios menininkų karta, užaugusi vienoje socialinėje paradigmoje, bet kurti ir gyventi pradėjusi visiškai kitoje, paradoksą natūraliai pasitelkė kaip išgyvenimo strategiją, nes tikrovė aplinkui tapo gaivališka, nevaldoma, nesumodeliuojama ir dažnai visiškai nesuvokiama racionaliu protu“, – pasakoja  dr. J. Ludavičienė.

Šioje parodoje, kurią sudaro instaliacijos, videofilmai, skulptūros ir kiti objektai, pristatomi menininkai: Eglė Rakauskaitė, Gediminas Urbonas, Donatas Jankauskas (Duonis), Mindaugas Lukošaitis, Juozas Laivys, Vytenis Jankūnas, Julijonas Urbonas, Arūnas Gudaitis, „Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė), Nerijus Erminas, Andrius Erminas, Alina Melnikova, Eglė Ridikaitė, Eglė Karpavičiūtė, Rūta Spelskytė, Aurelija Maknytė, Laura Garbštienė, Anastasija Sosunova, Akvilė Anglickaitė, Lina Lapelytė, Gintaras Makarevičius, Liudmila (Milda Januševičiūtė ir Miša Skalskis), Vita Zaman.

Arūnas Gudaitis, Gipsinis Sokrato biustas, kuriam skulptorius nuskuto barzdą, 2007, fotografija. Menininko nuosavybė

Pavasarį – MOCAK muziejaus kolekcijos paroda LNDM Radvilų rūmų muziejuje

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir Krokuvos šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK bendradarbiavimą pratęs 2024 m. pavasarį LNDM Radvilų rūmų dailės muziejuje atsidarysianti paroda. Joje bus pristatoma MOCAK muziejaus šiuolaikinio meno tapybos darbų kolekcija. Ekspozicijoje lankytojai išvys ir garsiuosius Lenkijos tapytojus Wilhelmą Sasnalą, Marcin Maciejowski, Jakub Julian Ziółkowski ir kitus.

Paroda „Try to make it real. But compared to what?“ Krokuvos šiuolaikinio meno muziejuje MOCAK (Lipowa 4, Krokuva, Lenkija) veiks iki 2024 m. kovo 10 d.

Parodos kuratoriai: dr. Jurgita Ludavičienė, Evaldas Stankevičius
Parodos koordinatorė Mirosława Bałazy
Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kultūros institutas