.

Kristinos Švenčionytės parodą „Plyšys / Crevice“ KKKC Parodų rūmuose papildys performansai

Sausio mėn. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) buvo atidaryta pirmoji Kristinos Švenčionytės personalinė paroda „Plyšys / Crevice“. Tai – performatyvi paroda, veikianti ne tik kaip instaliacijų erdvė, bet dar kaip ir performansų atlikimo aikštelė, kurioje yra bandoma išryškinti kelias plyšio formas. Artimiausiu metu kviečiame į du paskutinius performansas, svariai papildančius parodos visumą: vasario 2 d. 18 val. – performansas „DEMO VERSIO“, o vasario 3 d. 18 val. – performansas „Atminties linija“.

„Plyšys“

Parodos autorė – menininkė, performansų kūrėja ir aktorė K. Švenčionytė sako, kad ,,parodos pavadinimas yra „Plyšys“, bet mintyse ištaria antrąją – nutylėtą – pavadinimo dalį: „be pabaigos“. Plyšys – įtrūkusi vieta, pailga skylė, spraga, tuščia ertmė. Pabaiga – galutinis taškas, po kurio įvyksta virsmas, pokytis, atsiranda nauja tėkmė. Plyšio pabaigos nebuvimas žymi tai, kad žiojėjanti spraga niekada nepasibaigs.

Performatyvi plyšio anatomija

Parodos metu KKKC irgi tampa savotišku plyšiu, suteikiančiu galimybę panirti į įvairialypes draskančias ir užliūliuojančias ertmes. Šiuo metu liko dar du neparodyti performansai. Parodos bei performanso bilietus bus galima įsigyti kasoje (bilieto kaina 3 eur, su nuolaida 1,5 eur). Po performansų žiūrovai kviečiami į diskusijas:

Vasario 2 d. 18 – 19.00 val. „DEMO VERSIO“

K. Švenčionytė – „Kviečiu jus į mūsų pasaulio „DEMO VERSIJĄ“. Galerijos viduryje kabo dužusių veidrodžių kambarys. Aš laukiu jūsų jo viduje. Vilkiu baltą kostiumą. Į kambario vidų galite įlįsti po vieną. Jums įlindus, kalbu savo kurtą tekstą. Tai trunka apie keturias minutes. Tekstas skamba esperanto kalba. Esperanto kalba skambantis tekstas tai tarytum naivi viltis susikalbėti, o veidrodžio šukės, kaip pikseliai. Laikas, kaip rūgštis. Veidrodžių kambarys, kaip pasaulio „DEMO VERSIJA“. Šukės pamažu yra graužiamos rūgšties ir veidrodinė plėvė nyksta“.

 Vasario 3 d. 18 – 18.20 val. „Atminties linija“

K. Švenčionytė – „Atminties linija“ tai yra pats jautriausias bei asmeniškiausias mano darbas. Rašau apie jį pirmu asmeniu, nes jei daryčiau kitaip jaučiu, kad meluočiau. Šis mano kūrinys yra apie liniją, kuri jungia:

žmogų, studijavusį Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedroje 1985–1991 m. ir žmogų, studijavusį Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedroje 2021–2023 m.;

žmogų, kuris yra moteris ir žmogų, kuris yra vyras;
žmogų, kuris yra vaikas ir žmogų, kuris yra tėvas;
žmogų, kuris mena tada ir žmogų, kuris žino dabar;
baimę pamiršti ir kraupą prisiminti;
užmaršties lengvumą ir prisiminimo džiaugsmą;
tamsą praradus ir šviesą, kuria tiki;
traumą ir išsilaisvinimą;
priėmimą ir susitaikymą;
praeitį ir dabartį.

Po nedidelio įtrūkio visa tai bus šviesi atmintis. Dabar esi jauniausias, koks kada nors būsi. „Atminties linija“ – performatyvi instaliacija, kurią skiriu savo tėčiui. Prieš metus jis paliko šį pasaulį. Tema, kuria kūriau: kito svarba, priartėjo iki paties skausmingiausio ir jautriausio“.

Kūrėja

Kristina Švenčionytė (g. 1992 m., Lietuva) – profesionali aktorė, sukūrusi per 40 vaidmenų Lietuvos ir užsienio teatre ir kine. Lietuvos šiuolaikinio performanso kūrėja ir atlikėja, jungianti instaliacijų meną ir tekstus bei performansą. Kristina yra tarpdisciplininė menininkė, baigusi aktorinio meistriškumo bakalauro studijas LMTA, šiuolaikinės skulptūros magistro studijas VDA. Ji stažavosi ir dirbo užsienio meno lauke: Danijoje, Ispanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Latvijoje. Kūrėja gilinasi į performanso meną, audiovizualinę kūrybą, sintetina tekstą, jo akustinę raišką ir skulptūrą / instaliaciją.

Parodos konsultantės – Justė Kostikovaitė, Simona Žemaitytė

Parodos rėmėjai – Užupio meno inkubatorius