.

Konceptualios architektūros paroda „Sankirtos" Nacionalinės dailės galerijos lauko ekspozicijoje

Nuo 2023 m. birželio 6 d. Nacionalinėje dailės galerijoje lankytojams atidaroma paroda „Sankirtos“. Tai antrasis NDG lauko ekspozicijų serijos „Mažoji architektūra“ renginys, skirtas architektūrinės raiškos plėtotei, skatinantis tiek pačius architektus, tiek visuomenę įdėmiau pažvelgti į architektūrą, jos vidinę dinamiką, tikslus bei reikšmę visuomenei ir kultūrai.

Šių metų paroda įgyvendinta bendradarbiaujant su architektais Dariumi Čiuta bei architektų studija „Office De Architectura“ (Jautra Bernotaitė, Andrius Ropolas ir Paulius Vaitiekūnas). Parodos pavadinimas „Sankirtos“ pasirinktas kaip architektūrinės kūrybos, kurios raiška priklauso ne tik nuo kūrėjų siekių, bet ir nuo daugybės jiems nepavaldžių aplinkybių, metafora. Dvi specialiai lauko ekspozicijai sukurtos architektūrinės instaliacijos – tai kūrėjų bandymai iš skirtingų pozicijų apmąstyti savo profesiją.

Architekto Dariaus Čiutos suprojektuotas objektas „Aukščiausias vėliavos stiebas“ atliepia augančios struktūros, įprasminančios kūrybinį ryžtą, drąsą ir viltį, vaizdinį. Šiam sumanymui autorius panaudojo 330 m ilgio plieninį lyną. Jis yra 3,5 metro ilgesnis nei Vilniaus televizijos bokštas, kuris per valstybines šventes kartais tampa ir vėliavos stiebu. Tai poetinis autoriaus palinkėjimas kūrėjams ir parodos lankytojams, kad kūryba neturėtų pasiduoti aplinkybių spaudimui ir neapsiribotų tik racionaliais sprendimais.

Architektų studijos „Office De Architectura“ kūrybinės komandos įgyvendinta instaliacija „NDG. Neįmanoma architektūra“ remiasi Nacionalinės dailės galerijos pastato išorės funkcinių elementų atitikties Statybos techniniams reglamentams (STR) analize, kuri parodo, kad „galerijos, kokią matome dabar, pastatyti šiandien būtų neįmanoma“. Tai, kas neatitinka šiandieninio statybos techninio reglamento, NDG pastato prieigose ant grindinio, laiptų, sienų, langų ir kitų elementų pažymėti šviesą atspindinčia lipnia juosta. Tokiu būdu instaliacijos autoriai kelia klausimą, „ar nuolatinis siekis viską reglamentuoti neužgožia kūrybiškumo ir galimybių sukurti tikrai unikalias erdves, geriausiai atliepiančias išskirtinius kiekvienos vietos ir bendruomenės poreikius?“.

Parodą lydės kuratorių moderuojami vieši pokalbiai su projekto dalyviais architektais ir NDG edukatorių parengtos kūrybinės dirbtuvės įvairaus amžiaus lankytojų grupėms. Projektą kuruoja architektas Mindaugas Reklaitis ir menotyrininkas Giedrius Gulbinas.

Parodą Nacionalinėje dailės galerijoje galima pamatyti iki rugsėjo 10 d.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Parodos partneris „Dizaino savaitė“
Projektą remia „Exterus“, „Fundermax“