.
2022 07 01

Jungtinė aukštųjų meno mokyklų paroda ir skirtingos judančio vaizdo studijavimo kryptys

Liepos 1 d., penktadienį, 18 val. netradicinėje parodų erdvėje – negyvenamuose apartamentuose – adresu A. Goštauto g. 2, Vilniuje bus atidaryta dviejų Lietuvos aukštųjų meno mokyklų studenčių(-tų) judančių vaizdų paroda „Ne tik akys: geismas“. Tai – ne tik paroda, bet ir skirtingų aukštųjų meno mokyklų susitikimo vieta, kurioje sąveikauja įvairūs šiuolaikinių medijų ir kino mokymo(si) bei vartojimo būdai.

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Fotografijos, animacijos ir medijų meno katedros ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Kino ir televizijos katedros studentų(-čių) įvairių formų ir sričių kūrinius (videomeną, skulptūras, instaliacijas, tekstus, tyrimus, filmus ir kt.) vienija geismas pažinti ir suprasti daugiasluoksnę, kompleksinę realybę, noras reaguoti į intensyvų išorinio pasaulio ritmą.

Kūrinių ekspozicija bus įrengta negyvenamuose apartamentuose, įsikūrusiuose tame pačiame pastate (A. Goštauto g. 2), kaip ir parodą organizuojantis medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“, jo vystoma Sinemateka ir „Skalvijos“ kino centras.

„Netipinė, lengvai pamišusi patalpų architektūra ir šioje erdvėję išlikę buvusių savininkų vaizduotės elementai, atveriantys netikėtas ekspozicines galimybes, paskatino šias patalpas paversti parodine erdve, taip ne tik suteikiant joms naują funkciją, bet ir toliau plečiant šiame komplekse įsikūrusių kultūros organizacijų veiklos spektrą“, – pasakoja parodos kuratorė, menininkė Gerda Paliušytė.

Šios netradicinės namų erdvės ir parodai atrinktų kūrinių tarpusavio ryšius kuratorė tyrinėjo drauge su parodos architektais – menininkais Gediminu G. Akstinu ir Antanu Gerliku.

Kinematografinių tradicijų sąsajos ir skirtys

Pasak G. Paliušytės, pirminis ir pagrindinis parodos sumanymas buvo inicijuoti dviejų Lietuvos meno mokyklų tarpusavio mainus, kurių metu atsiskleistų skirtingos judančių vaizdų formos ir jų nagrinėjimo kryptys.

„Ne tik akys: geismas“ – tai įtraukianti kinematografinė patirtis, kurioje skleidžiasi dviejų akademijų kinematografinių tradicijų, išryškinamų šiuolaikinėmis priemonėmis, sąsajos ir skirtys. Parodoje keliami klausimai: Kas ir kaip šiandien formuoja kino kanoną? Kaip šiame procese dalyvauja šiuolaikinės medijos? Kaip technologiniai ir vertybiniai pokyčiai bei šiuolaikinio meno tendencijos veikia linijinio pasakojimo tradiciją ir būsimų vaidybinio bei dokumentinio kino režisierių kūrybą? Ir atvirkščiai – kaip šiuolaikinių menininkų kūryboje pasitelkiami judantys vaizdai ir kino kalbos elementai?

Paroda „Ne tik akys: geismas“ buvo kuriama kaip kolektyvinis procesas, kurio tikslas – ne tik nagrinėti judančio vaizdo suvokimo ir patyrimo ribas, bet ir pristatyti naują požiūrį į vietos medijų ir kino kalbos raidą. Parodą įkvėpė „Meno avilio“ sinematekos – visuomenei atviros, vienintelės kinui ir medijoms skirtos specializuotos vietos Lietuvoje – veikla.

Svarbiausi Sinematekos tikslai: lankytojų, kurie domisi judančių vaizdų praktikomis, ugdymas ir pažindinimas su įvairiomis kino formomis ir kontekstu, kuriame buvo kuriami filmai; suskaitmenintų lietuviškų dokumentinių filmų, videomeno ir nekonvencinio kino archyvo kūrimas; kritinio požiūrio puoselėjimas tyrinėjant vietos kino kanoną ir jo sąsajas su šiuolaikinio meno procesais ir kultūriniais bei socialiniais pokyčiais; prisidėjimas prie bendros kultūrinės savasties formavimosi.

Organizatorius – „Meno avilys“

Kuratorė – Gerda Paliušytė

Architektai: Gediminas G. Akstinas ir Antanas Gerlikas

Dalyvės|iai: Viktorija Balkutė, Violeta Tvorogal, Salvijus Misevičius, Pijus Chraptavičius, Natalija Lokcikaitė, Matas Petkūnas, Margarita Valionytė, Kotryna Mauragytė, Julija Kuprijaškinaitė, Jokūbas Vaicekauskas, Ieva Akelaitytė, Greta Galiauskaitė, Evelina Bernatonytė, Eva Rodz, Diana Nakrevič, Dagnė Petkevičiūtė, Ainė Petkūnaitė, Adas Burkšaitis, Antanas Skridaila, Arnas Balčiūnas, Augustė Gerikaitė, Eglė Poškevičiūtė, Gantas Bendikas, Jokūbas Lapinskas, Jorūnė Greičiūtė, Laura Aliukonytė, Lina Margaitytė, Lukas Kacinauskas, Marius Krivičius, Matas Galdikas, Miglė Kriaučiūnaitė, Miglė Križinauskaitė-Bernotienė, Paulius Stankevičius, Rinaldas Tamoševičius, Rokas Šydeikis, Saulė Bliuvaitė, Silvestras Polinauskas, Urtė Sabutytė, Vytautas Plukas, Domas Petronis.

Partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus dailės akademija.
Parodos lankymo valandos: pirmadieniais–trečiadieniais 10.00–16.00 val.
Prieš ateinant skambinti tel.: +37060476298 arba rašyti el. paštu: gerda.paliusyte@menoavilys.lt

Paroda veiks iki liepos 30 d.

„Meno avilio“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.