.

Jokūbo Vaicekausko ir Mato Mačiulskio kūrinių „Mœshroom“ ir „Transmission From Nowhere“ parodos atidarymas FAMM kultūros erdvėje

Gegužės 13 d., penktadienį, 19 val. FAMM kultūros erdvėje, esančioje SODAS2123 komplekse (Vitebsko g. 23), šalia galerijos „Atletika“, vyks Jokūbo Vaicekausko ir Mato Mačiulskio kūrinių „Mœshroom“ ir „Transmission From Nowhere“ parodos atidarymas.

Parodoje aptariama skirtinga informacija ir jos perdavimo būdai, nepriklausantys nuo žmogaus.

Mato Mačiulskio tyrimo laukas – paslaptingas virtualus pasaulis. Jaunasis menininkas ieško sąsajų su realybe, žmogumi, emocijomis, išgyvenimais, prisiminimais bei kiek visa tai turi ryšio su virtualybe. Pažintis ir pokalbiai su dirbtiniu intelektu iškelia virtualaus pasaulio probleminius klausimus. Matas savo kūryboje siekia diskutuoti: gal slypintys kodai generuoja ne vien „robotiškus“ veiksmus ir juose galima aptikti emocijas? Norime žinoti daugiau, o tai priverčia sugrįžti prie kompiuterio ir naudojantis jo pagalba prisiminti. Žmogaus atmintis laikina, o ar iš tikrųjų virtualus protas amžinas? Ar kompiuteris gali užmiršti? Kur tai pradingsta, kokia tai erdvė? Jeigu visa informacija vis dėl to nėra amžiams ištrinta – ar ji dar egzistuoja? Visi klausimai verčia keliauti toliau, gal su baime, o gal drąsiai žengti į ateitį.

Pamiršta, ištrinta garso ir vaizdo informacija, tapusi priklausoma tik nuo virtualios erdvės, atkasta ir iš naujo atrasta. Naudodamas ją lyg molį Matas Mačiulskis virtualybėje sulipdo ir su projektoriaus šviesa realybėje iššviečia garso ir vaizdo instaliaciją.

Jokūbas Vaicekauskas, tuo tarpu, su nuoširdžiu smalsumu tyrinėja šiuolaikinių techninių santykį su šiuolaikiniu žmogumi. Pakeitus, nors ir šiek tiek pasukus įprastą matymo kampą, sudarant sąlygas žiūrovams pažiūrėti į tam tikrą jiems jau žinomą dalyką, nematytomis aplinkybėmis – žmogaus santykis su pasauliu natūraliai keičiasi. Gyvename laikais, kai užsidėję „akinius“ galime atsistoti ant išdidinto grybo ir apsidairyti, praskristi pro grybo vidų. Fiziškai tikri dalykai perkeliami į virtualią erdvę, galbūt tapę mažiau tikri, tačiau taip galintys gyvuoti amžinai.

Naudodamasis grybienos tinklais medis gali įspėti kitus medžius apie pavojų, perduoti jiems tam tikrą informaciją. Jaunojo menininko Jokūbo Vaicekausko paimti iš organinių grybienos tinklų išaugę miško grybai, nuskenuoti ir įskaitmeninti, Skaitmeniniame tinkle virsta visai kitokio pobūdžio informacija.

Parodos darbo laikas:
gegužės 13 d.: 19:00 – 22:00 val.
gegužės 14, 15 d.: 16:00 – 21:00 val.