.

Joginto Čepulio paroda „FOLK ORAS" VDA galerijoje „Akademija”

Balandžio 18 d., antradienį, 18 val. VDA galerijoje „Akademija” (Pilies g. 44/Latako g. 2, Vilnius) atidaroma Joginto Čepulio paroda „FOLK ORAS”.

„Dievas, kuris ten spindi – saulė;
Dievas, kuris apvalo čia – vėjas.“
(Šimto kelių Brahmana (Rytų šventraščiai)

Saulė yra santykis su Dievu kaip nepasiekiamu, bet visad sergstinčiu, šildančiu, maitinančiu. O vėjas yra santykis su Dievu kaip prisiliečiančiu, tiesiogiai paveikiančiu.

Bet iš karto norisi šokti nuo Dievo prie meno kūrinio. Kūrinys kaip saulė yra idealus, nuostabus, kaip nepasiekiamas tikslas, tobulas ir skleidžia šviesą, nušviečia. Kūrinys kaip vėjas yra kitoks, jis nematomas, bet jaučiamas. Jis prisiliečia, tačiau nėra pagaunamas. Vėjas yra vėjas dėl savo judėjimo, kitaip nebūtų vėjas, kaip ir saulė yra saulė dėl savo šviesos. Saulė pastovi, o vėjas vis juda. Mano būdas, mano kūryba labiau vadovaujasi vėjo dėsniais. Aš siekiu artumo, noriu žiūrovą paliesti, todėl turiu sukelti vėją paveiksle. Tikrą, esantį čia ir dabar vėją. Nes saulė niekada negali prieiti per arti, nes pradėtų deginti. O vėjas jaučiamas tik tada, kai yra konkrečioje vietoje. Saulės artimumas yra tolimas, o vėjo artimumas iš tikro artimas. Tik vėjas yra nematomas. Bet kam iš vėjo reikia norėti matomumo, jo kitokia prigimtis. Jis yra visiškai laisvas, jo forma niekaip nenusakoma. Bet dėl to vėjas nepasidaro melagingas ar netikras. Reikia suvokti vėjo veikimo principą. Jis kitoks nei saulės. Saulės šviesa pastovi, o vėjo gūsiai gali kardinaliai skirtis. Tačiau nesvarbu, ar vėjas vos šiurena, ar kelia vėtrą, jis yra vėjas jei bent kiek juda. Vėjas permainingas, nereikia iš jo norėti pastovumo.

Jogintas Čepulis (1991m.) – tarpdisciplininis tapytojas, metamodernistas. Studijuoja šiuolaikinės skulptūros magistrą Vilniaus dailės akademijoje. Kūrinys – kažkas apie vaizduotės muzikalumą tapybiniame procese; ekspozicija – kažkas apie socialinę erdvę joje veikiant ir ją stebint.


Atidarymo metu vyks muzikinis pasirodymas, kurio metu skambės kūrinys iš projekto „SadFolkSpringMp3”.

Paroda veiks: balandžio 18 – gegužės 5 d.