.

Ievos Mekšrūnaitės kūrybos ekspozicija „Antroji paroda“ Pamėnkalnio galerijoje

Gegužės 19 d., ketvirtadienį, 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma grafikės Ievos Mekšrūnaitės kūrybos ekspozicija „Antroji paroda“.

Kūryboje Ieva Mekšrūnaitė ir toliau lieka ištikima įvairių faktūrų derinimui, koliažui ir trafaretinei grafikai, eksperimentuoja su popieriumi, turinčiu kokią nors savitą istoriją.

Naujojoje parodoje menininkė atsigręžia į knygą ir tapybos reprodukcijas. Autorei knygos visuomet patiko kaip objektas: „Nors tai – tik popieriaus blokas, tačiau teksto ir iliustracijų derinimo dėka jis tampa meno kūriniu, kelione, jausmu. Labiau už naujas knygas man patinka senos, o labiausiai – seni dailės albumai“.

Reprodukcijų albumus Ieva Mekšrūnaitė prikelia antram gyvenimui: „Tam turėjau perkurti santykį su knyga kaip su jau esamu kūriniu. Juk mūsų kultūroje knygos yra sakralizuojamos, kone suamžinamos. Jų nevalia išmesti, o savintis po mirties irgi negalima.“

Grafikė panaudoja dailės albumus, jungia juos su piešiniu ir siekia, kad gimę kūriniai imituotų muziejinį patyrimą: „Juk neprivalome į El Greco žiūrėti tik Ispanijoje, o į Da Vinčį – Italijoje. Originalų santykį su tapybos aukso fondu galime kurti ir patys.“

Autorei įdomios temos, kurios gyvenime mainosi, o dailėje kartojasi: floristiniai motyvai, religinė dailė, portretai. „Antroji paroda“ reiškiasi kaip antroji galimybė naujai patirti seną.

Ievos Mekšrūnaitės „Antroji paroda“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki birželio 11 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Galerijos darbo laikas: II–V 11–19 val., VI 11–16 val.