.

Ievos Bartuškaitės, Viltės Čepulytės ir Liucijos Pačkauskaitės paroda „stART galerijoje „The Room“

Gruodžio 19 d., pirmadienį, 18 val. THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) atidaroma jaunosios kartos tapytojų Ievos Bartuškaitės, Viltės Čepulytės ir Liucijos Pačkauskaitės paroda „stART“.

THE ROOM galerija mini 5-erių metų veiklos sukaktį ir tapybos paroda „stART“ pristato naujus kūrėjų vardus. Galerija numato, kad tai taps tęstiniu projektu, kiekvienais metais suteikiant ekspozicijų erdvę jauniesiems menininkams.

Parodos kuratorė dailėtyrininkė Vaidilutė Brazauskaitė-Lupeikienė:

„Galerija „THE ROOM“ jau penkerius metus veikia ir stengiasi surasti sau svarbius, įdomius menininkus, su kuriais norėtų kurti ateitį ir puoselėti galerijos stilių bei kryptį. Joje eksponavosi itin žinomi ir daug dėmesio, pagarbos sulaukę autoriai, bet galeristai siekia pristatyti ir naujus vardus, tik pradėjusius išeiti į viešumą menininkus. Galerija buvo atidaroma debiutantės paroda, todėl ir dabar, jau praėjus penkeriems metams, parodoje „stART“ ir pristatomi trys nauji vardai, pačios jauniausiųjų tapytojų kartos kūrėjos, gal ir nevisai debiutantės, bet jau pastebėtos menininkės, surengusios po vieną, kitą parodą.

Iš ilgametės patirties, dirbant su jauniausiais, debiutuojančiais menininkais, žinau, kaip yra svarbu būti pastebėtiems, išvystiems, ne tik tarp bendramokslių, dėstytojų, artimųjų, bet itin svarbu būti pastebėtiems ir galeristų, kuratorių, meno antreprenerių ir, aišku, meno kritikų, žiūrovų etc.

Ieva Bartuškaitė atstovauja Kauno dailės fakultete išugdytų jaunųjų tapytojų plejadai. Ryški, atvira spalva, nevengiant ir plokščio „background’o“ modeliavimo, acid fluorescencijos, apibendrinto siluetinio, kontūrinio, grafinio piešinio sukuria kiek iliuzorinę atmosferą, kur reikšmės teikiama tiek spalviniam paviršių kodui, segmentavimui, tiek ir objektų reikšmėms bei potekstėms. Jos paveikslai tarsi rebusai, savotiškos mįslės, šarados, tarsi provokuojančios žiūrovą savo siunčiama žinute: „atspėk, apie ką aš čia komunikuoju“. Taigi šios tapybos informacinis laukas gali varijuoti ir kisti, priklausomai nuo to, kas į ją žiūri, laukia pačios autorės interpretacinių paaiškinimų ar ne.

Viltė Čepulytė – emocionalios, jausminės, ekspresyviosios tapybos atstovė, ji geba pamatyti ir užfiksuoti natūros refleksijas, atspindžius netikėtu rakursu, netikėta linija ir spalviniu niuansu. Menininkei svarbus yra ženklas, pirminė emocija, kurią ji interpretuoja drąsiai bei laisvai, kartais nevengdama monochromo, kartais rinkdamasi tik kelias, bazines, savaip kontrastuojančias, bet kartu ir gražiai, elegantiškai „sugulančias“ spalvas. Viltės paveikslai, atrodo, kad yra sukurti vienu ypu, lengvu rankos prisilietimu, keliais spalvos mostais, o tai jiems suteikia tikrai daug emocijos, ekspresijos ir jausmo tikrumo, autentiškumo. Lengvai pagautas siluetas, vaizduojamo objekto „charakteris“, spalvinė jautra – stipriosios Viltės kūrybinio starto pusės.

Liucijos Pačkauskaitės tapybos darbai dvelkia ramybe, neskubriomis meditacinėmis nuotaikomis bei nuojautomis. Ji tyki stebėtoja, galinti, rodos, banaliame vaizdinyje, visiškai paprastame motyve išvysti niuansų svarbą bei gelmę. Minimalistinėje nedidelių formatų darbų raiškoje, paprastoje „vaizdo“ formoje mums suteikiama galimybė pajusti, įžvelgti neskubrią metų laikų, gamtos niuansų kaitą. Liucijos darbams taip pat būdingas tam tikras simbolizmas, ženklo-vizualinės žinutės svarba. Nuosaikus koloritas, taupios formos ir jautrus menininko žvilgsnis į kartais nepastebimo grožio tikrumą tikrai džiugina tikros tapybos pasiilgusią akį.

Smagu pamatyti naujus startus ir „stART“.

Paroda vyks iki 2023 m. sausio 21 d.

Parodą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Parodos trukmė: 2022 12 19 – 2023 01 21

Galerijos darbo laikas:

II–V 12.00–19.00 val.

VI 11.00–15.00 val.

Lankymas nemokamas.