.
2019 06 07

Ievos Baltrėnaitės paroda „ka(L)bantys rūbai“ galerijoje „Artifex“

Birželio 10 – birželio 15 d. VDA tekstilės galerijoje „Artifex“ veiks Ievos Baltrėnaitės paroda „ka(L)bantys rūbai“.

Gynimas: birželio 10 d. (pirmadienį) 10 val.
Paroda: birželio 10 – birželio 15 d.

VDA, Vilniaus Tekstilės meno ir dizaino katedra, MA.
Vadovė: prof. Eglė Ganda Bogdanienė
Recenzentė – Malvina Jelinskaitė
________________________________________

Kabantys ar kalbantys rūbai?
Ar Jūsų spintose kabantys rūbai kalba?
Šioje parodoje jie prakalbės autorės balsu.
Autorė apie parodą: „Tai kažkas labai paprasta, bet, viliuosi, – tikrai neprasta.“
Ieva Baltrėnaitė kvestionuoja drabužio ir atminties ryšio temą taip prakalbindama tekstilę ir paversdama kasdienės buities elementus – drabužius – meno kūriniais. Parodoje nepamatysite nieko naujo, tik naują požiūrį į kažką sena.
Apie ką šneka mūsų drabužiai? Ar jie yra mūsų gyvenimo atspindys? Mus supančios socialinės, politinės, kultūrinės, ekonominės terpės veidrodis? O gal, atvirkščiai, mes jais meluojame, apgaudinėjame tiek save, tiek kitus?
„Patirti emociniai išgyvenimai kaip dūmai įsismelkia į dėvimą aprangą. Rūbas tampa taktilišku išgyventų emocijų prisiminimu, kurį gali apsirengti ir padėti prisiminti sau kažką malonaus, ar, prisilietus prie audinio, suprasti, jog norisi išmesti iš atminties tiek rūbą, tiek su juo atgimstančius praeities klodus.“ – teigia Ieva Baltrėnaitė.
Ar kada susimąstėte, kad drabužiais galima papasakoti savo šeimos istoriją? Ieva, pasirinkusi keturis skirtingų kartų savo šeimos moterų rūbus, papasakoja ne tik jų asmenines patirtis, bet ir visą krašto istoriją. Karai, sovietinė okupacija ir dabartis nugula drabužių, kaip meninės instaliacijos artefaktų, ekspozicijoje. Keli dėvėti drabužiai – tai būties, meilės, mirties, vilties ir nusivylimo kupinų istorijų rinkinys, atsispindintis kiekvieno asmens gyvenime.