.

Grupinė paroda „Pražydusi krauju“ galerijoje „The Room“

Gegužės 26 d., ketvirtadienį, 18 val. THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) vyks keturių menininkų – Inos Budrytės, Eglės Gineitytės, Lino Leono Katino (1941–2020), Eglės Vertelkaitės – grupinės parodos „Pražydusi krauju“ atidarymas, kurią galima lankyti jau nuo gegužės 18 d. Paroda yra skiriama Ukrainai paremti.

Dailėtyrininkas dr. Vidas Poškus apie parodą: „Šių metų vasario 24 dieną rusija (specialiai rašoma mažąja raide) pradėjo atvirą ir galingą ataką prieš Ukrainą. Šiaip lyg nieko naujo… Agresija vyksta jau aštuonerius metus. Tačiau mastai ir užmojai (geopolitiniai, ideologiniai, psichopatiniai) – švelniai tariant, įspūdingi.

Pirmosiomis invazijos dienomis menininkė Eglė Gineitytė paėmė drobę ir dažų. Tai buvo vadinamasis kraplakas. Vokiškai krapplack – raudonas dažiklis, gamintas iš dažinės raudės (tokio augalo – lotyniškai – oldenlandia umbellata), dabar išgaunamas sintetiniu būdu. Tie, kas mokėsi, studijavo tapybą sovietmečiu arba pirmaisiais Nepriklausomybės metais, žino, kad tai buvo viena prieinamiausių spalvų (kaip ir mėlyna arba žalia „fėcūvkės“). Su sovietiniu nepritekliumi, vadinamuoju „deficitu“, totaline nykuma susiję pigmentai… E. Gineitytė trečią karo savaitę panaudojo tris kraplako sluoksnius, nes kaip sako pati: „meldžiuosi už atkakliai kovojančią Tautą, už žūvančius ir gimstančius, už išsiskiriančius su viltimi vėl susitikti ir apsikabinti Laisvoje Tėvynėje“. Dailininkė Ina Budrytė nuoširdžiai deklaruoja, jog „po vasario 24 dienos įsiveržimo, kai griovimo ir kruvino žiaurumo mastai šimteriopai išaugo, suvokiau, kad ką bedaryčiau, negaliu sustabdyti nė vienos žudiko kulkos, ir rankos nebekyla, nebetapau; tik laukiu, tik trokštu ir meldžiu nuostabiųjų ukrainiečių pergalės“. Tačiau anksčiau atsiradę jos darbai signalizuoja apie blogio grėsmę, apie amžinuosius agresijos instinktus. Trečioji kūrėja Eglė Vertelkaitė dirba, reprodukuoja vaizdus (skaičiai, lentelės, kryžiažodžiai, diagramos, grafikai), tiesiogiai ir neakivaizdžiai deklaruodama, kad blogio instinktams praradimai bei netektys yra „tik statistika“. (Visa tai užliejus šelaku, galbūt net atrodo kaip savitikslė, estetiška matematika). Linas Leonas Katinas (klasikas ir Pantagriuelio bičiulis) mato, stebi mus, jus iš Debesų, gurkšnoja raudoną vyną, prognozuoja totalinę moralės juodumą, tačiau tuo pačiu signalizuoja apie absoliučią gėrio pergalę ir žino, kad netrukus kelsime taurę už Ukrainos žmonių pergalę.

Keturių menininkų parodos – reakcijos į karo įvykius ir paramos Ukrainai išraiškos – įvardinimą  lėmė Eglės Gineitytės darbo pavadinimas: „Pražydusi krauju“. Jis sukurtas pirmosiomis rusiškos invazijos savaitėmis (jeigu chronologiškai preciziškai – lygiai trečią savaitę). Keturi menininkai – I. Budrytė, E. Gineitytė, E. Vertelkaitė, taip pat L. Katinas – reaguoja į karą, paremia Ukrainą. Slava Ukraini!”

Parodos trukmė: 2022 05 18 – 2022 06 18

Galerijos darbo laikas:

II–V 11.00–19.00 val.

VI 11.00–15.00 val.

Lankymas nemokamas.