.

Evelinos Paukštytės retrospektyvinė paroda „Specfondai“ VDA galerijoje „Akademija“

Evelina Paukštytė, Dita, akvarelė, 76 x 56 cm, 2007 m.

Balandžio 16 d., antradienį, 18 val. VDA galerijoje „Akademija“ (Pilies gatvė 44, Vilnius) Evelinos Paukštytės retrospektyvinės parodos „Specfondai“ atidarymas.

Retrospektyvinės parodos man visada atrodė kaip labai liūdnas dalykas, simbolizuojantis apie neišvengiamą pabaigą ir atsigręžimą atgal. Lyg ir žinome, kad žmogiško pavidalo pabaiga yra ir nė vienas neišsisuksime, bet vis tiek naiviai tikimės pabėgti ar bent jau pabaigą nukelti į tolimą ateitį. Ateitis – neparašyta ir visko gali atsitikti. Liekame su viltimi, teikiančia paguodą, ir prikauptais atsiminimais, kurie užpildo, rodos, visas kerteles, sudarydami įsivaizduojamą savęs suvokimą.

Parodos ekspoziciją sudaro akvarelės ir objektai. 2007-2013 metais intensyviai liejau akvareles. Tai yra „priešakrilinis” mano kūrybos periodas. 2008 metais gyniausi Magistro diplomą, rodydama šias akvareles-iliustracijas, iš serijos „Belaukiant arkliuko“. Akvarelės vienodo formato: 76 x 56 cm, suskirstytos į tris serijas: „Belaukiant arkliuko”, „Nusišypsok naivai”, „Galutinis cirkas”. Keletą jų yra įsigiję privatūs kolekcionieriai arba pradingusios nežinia kur.

Evelina Paukštytė, Grafikos katedra, akvarelė, 76 x 56 cm, 2008 m.

Objektai mano kūryboje yra nauja kryptis, savotiškas kūrybinis eksperimentas. Peržiūrinėdama tėvelio paliktus archyvus, praeities istorijos tiesiog vėrėsi akyse ir širdyje, sukeldami nevaldomą raudą, juoką, nuostabą ir pamirštas istorijas. Jis nieko neišmesdavo, viską kaupė ir laikė: jam skirtus raštelius, rašytus devyniasdešimtaisiais, atvirutes, pradinių klasių pažymių knygeles, popierinius kavos puodelius su užrašytomis datomis (taip atsimenu, kaip gėrėm kavą Vilniaus autobusų stotyje, laukdami autobuso į Panevėžį) ir t.t. Visko tiek daug, gal net per daug… Tikra praeities estetika, intymiai mezganti vidinius dialogus. Krūpteli, susigūži… iš ties – per daug įvairiausių kodų, slaptažodžių. Atsiveria kaleidoskopinis egzistencijos pasakojimas. Girdi, kaip tyliai šnabžda termoso kolba ar senas kvepalų buteliukas ir pajunti, kad vienos manęs nėra, ir kad aš sudaryta iš šimtų, tūkstančių dalelių, subtiliai suskrendančių į vieną didžiulį neaprėpiamą paveikslą. Tik mokėk pagarbiai klausytis ir niekur niekur nebeskubėk…

Šią parodą skiriu praėjusiais metais išėjusiam Tėveliui – mokslininkui, didžiausiam optimistui ir mano įkvėpėjui. Tai yra pati nuogiausia, intymiausia ir jautriausia iki šiol rengtų mano parodų. Kviečiu užeiti!

Evelina Paukštytė. Asm. archyvo nuotrauka

Evelina Paukštytė (g. 1980, Panevėžys) yra grafikė, gyvenanti ir kurianti Vilniuje. Vilniaus dailės akademijoje ji baigė bakalauro (2006 m.) ir magistro (2008 m.) studijas Grafikos katedroje. 2001 Kauno meno mokykloje įgijo keramikos meistro diplomą. Baigiamasis darbas – skulptūrinė kompoziciją „Pasaulio medis“  apdovanotas skulptoriaus Juozo Zikaro pagrindine premija.

Nuo 2018 metų menininkė užsiima vien tik kūrybine praktika savo studijoje. Tapyba ir iliustracijos yra pagrindinė Paukštytės kūrybinė veikla, taip pat ji kuria objektus, skulptūras, instaliacijas ir kt.

Paukštytės kūryba – tai subtilus priešinimasis kasdienybės monotoniškumui, kuomet desperatiški veiksmai veržiasi į priekinį planą, o dirbtinės šypsenos paslepia tikrąją esmę. Tai amžinos laimės ir prasmės paieškos, įvardijant tamsiausias baimes ir įtampas, kurios slepiasi už ryškių spalvų ir linksmų paveikslėlių.

E. Paukštytė išrinkta ArtVilnius’2023 meno mugės žiūrovų menininke.

Paroda veiks: balandžio 16 – gegužės 2 d.