.

Elián Stolarsky paroda „Keista šalis“ VDA galerijoje „Artifex“

Balandžio 16 d., antradienį, 17.30 val. VDA galerijoje „Artifex“ (Gaono g. 1, Vilnius) įvyks Elián Stolarsky parodos „Keista šalis“ atidarymas.

„Praeitis – tai svetima šalis.“  Davidas Lowenthalis

„Keista šalis (Vilnius)“ – tai naujausias mano kuriamo meninio naratyvo plėtojimas, o pasakojimas susijęs su praeitimi kaip tam tikra valda arba teritorija – savotiška šalimi, į kurią sugrįžtama, bet kuri nuolat keičiasi. Šios metaforinės teritorijos valdas veikia asmeninė ir kolektyvinė atmintis, o taip pat užmaršties erozijos poveikis. Eksponuojama paroda seka po ankstesnių mano projektų, tokių kaip „Keista šalis (nuo I iki VII, Madridas)“, „Obcy kraj (Varšuva)“, „Sikrid Land (Reikjavikas)“ ir „陌生的国家 (Šanchajus)“. Kiekviename iš jų nagrinėjama nepažįstamos, įsivaizduojamos praeities tema, kurioje mano šeimos narių – imigrantų – istorijos susipina su įtraukiančiais kontekstais. Kūrinių serijas vienijantis elementas yra tekstilės ir archyvinių nuotraukų naudojimas simbolinei svetimybei pavaizduoti.

Kūrinio ištakos glūdi giliame poreikyje rekonstruoti – ir išgydyti – fragmentuotą, prislopintą ir traumuojančią mano šeimos, kurią migruoti privertė karas ir persekiojimas dėl religijos, istoriją. Mano meninė kelionė yra lyg priemonė, leidžianti, visų pirma, man pačiai sugrįžti į vietas, per kurias kadaise keliavo mano protėviai, o paskui užbaigti ciklą visapusiškai įsitraukiant į dabartį.

Kūrybos procese keičiami archyviniai vaizdai skaitmeniniu būdu, siekiant sukurti pasakojimą, kuriame tikrovė susilieja su vaizduotės fikcija, kuri išreiškiama per graviravimą, animaciją ir tekstilę. Kūriniuose kalbama apie tyliąsias smurto pasekmes ateities kartoms ir gydomąjį meno vaidmenį, įprasminant ir įveikiant paveldėtas traumas.

Gimiau Montevidėjuje 1990 m., įgijau vaizduojamųjų menų diplomą Montevidėjo UDELAR universitete bei magistro diplomą Magna Cum Laude Gento KASK menų mokykloje. Didžiuojuosi, jog 2018 m. buvau jauniausia menininkė, surengusi personalinę parodą Montevidėjo nacionaliniame meno muziejuje (Museo Nacional de Artes Visuales). Mano karjerą papildė gausybė tarptautinių apdovanojimų, stipendijų ir rezidencijų.

2018 m. persikėliau gyventi į Ispaniją. Šiuo metu Madrido Komplutensės universitete studijuoju doktorantūrą, kurioje tyrinėju tylų smurto poveikį trečiosioms kartoms, tokioms kaip mano, ir kaip meno praktika gali būti gijimo ir išgyvenimo galimybė. Kartu atkakliai tobulinu savo kūrybą, jungdama tradicinius metodus su skaitmeninių technologijų galimybėmis.

Parodos atidarymas: balandžio 16 d. (antradienį) 17:30 val. VDA galerijoje Artifex (Gaono g. 1, Vilnius). Galerijos darbo laikas: II-V 12-18, VI-12-16.

Paroda veiks 2024 04 16 – 05 03

Ši paroda parengta gavus Europos Sąjungos finansinę paramą. Joje išsakytos nuomonės jokiu būdu negali būti laikomos atspindinčiomis oficialią Europos Sąjungos nuomonę.