.
2022 05 17

Ekskursija Konstantino Gaitanži parodoje „Nakties sargyba / She’s Like a Rainbow“ su autoriumi

Gegužės 17 d., 18 val., kviečiame dalyvauti Konstantino Gaitanži parodoje „Nakties sargyba / She’s Like a Rainbow”, kurią ves autorius.

Parodoje pristatomas 2014 m. pradėtas projektas, pavadintas dviejų ikoniškų dailės ir muzikos kūrinių pavadinimais, apibrėžiančiais skirtingą požiūrį į menininkui aktualią kario patirties temą.

Dedikuodamas parodą šauliams ir kariams savanoriams, autorius pristato projekto esmę: „Projekto pavadinimas referuoja į garsųjį Rembrandto paveikslą, kuriame pavaizduotas savanoriškas miestiečių – fuziljerių – būrys. Skirtingai nuo reguliariosios kariuomenės, Olandijos fuziljeriai buvo pilietinės saviorganizacijos rezultatas – tai sąmoningi, laisvi žmonės, savanoriškai susirinkę ginti savo valstybės, miestų bei viešosios tvarkos, patys apsirūpinę ginklais ir amunicija. Sugebėjimas tikslingai deleguoti dalį savo individualios laisvės dėl bendro tikslo, imtis atsakomybės, susijusios su pavojumi gyvybei, daro šiuos žmones tikrai laisvais. Galima drąsiai teigti, kad šis paveikslas yra ryškiausia modernios pilietinės laisvės idėjos išraiška. <…> Mano istorija yra panaši į daugelio šaulių ir karių savanorių, su kurias tenka bendrauti per pratybas, istorijas. Šis meno projektas yra skiriamas jiems. Tai yra žmonės, pasiruošę stoti į galimai beviltišką kovą. Jie yra toji rembrandtiškoji Nakties Sargyba.“

Vengdamas patoso ar narcistiškumo projekto kontekste, menininkas jį papildo suteikdamas antrą pavadinimą – „She’s like a rainbow“ – kuris referuoja į vieną populiariausių britų roko grupės „The Rolling Stones“ psichodelinio laikotarpio singlų, laikomu šio žanro klasika. Aproprijuodamas dar vieną ikoniško, tik šį kartą pop kultūros, kūrinio pavadinimą autorius perteikia asmeninę patirtį, įgytą karinių pratybų metu. Tai pasakojimas apie būsenas, kurias karys pasiekia po kelių parų pratybų, kai, autoriaus žodžiais tariant, „nuo nuovargio ir miego trūkumo tikrovė pasirodo visiškai kitokia nei kasdienybėje, o užmerkus akis galima grožėtis psichodeliniu spalvų žaismu“.

Konstantinas Gaitanži (g. 1977 m.) – šiuolaikinio meno kūrėjas, tyrėjas, dėstytojas. Menininko moksliniai interesai orientuoti į sąmonės filosofiją, pažinimo ribas, mokslinių metodų integravimą meno praktikoje. Vilniaus dailės akademijoje studijavo tapybą, 2019 m. apgynė meno doktorantūros tyrimą „Monstruarium. Sąmonės monstrų konstravimo bei vizualizavimo perspektyvų analizė“ ir įgijo daktaro laipsnį. Nuo 2010 m. yra tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos, o nuo 2021 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Parodose aktyviai dalyvauja nuo 2006 m. Bendradarbiauja su galerija “Meno niša“.

Paroda yra galerijos „Arka“ ir Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybinės programos dalis. Organizacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Paroda veiks iki gegužės 21 d.

LDS galerija „Arka“, Aušros Vartų g. 7, Vilnius

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19, VI 12-16