.

Eglės Grėbliauskaitės ir Aurelijos Bulaukaitės paroda „MES TURIME BŪTI YPATINGAI ATSARGŪS“ „Autarkia“ lofte

Spalio 10 d., ketvirtadienį, 18.30 val. kviečiame jus į Aurelijos Bulaukaitės ir Eglės Grėbliauskaitės bendrą parodą „Mes turime būti ypatingai atsargūs“ projektų erdvėje „Autarkia“ (Naugarduko g. 41, Vilnius). Monikos Kalinauskaitės kuruotoje parodoje menininkės pristatys savo naujus kūrinius – objektus, videoinstaliacijas ir kitus darbus, reflektuojančius įtampos, galios, gijimo ir savitarpio struktūrų temas.

Bendroje Eglės Grėbliauskaitės ir Aurelijos Bulaukaitės parodoje patenkame į chaotišką trilerį, kurio siužetas skleidžiasi atminties, skausmo ir ironijos erdvėse, kurios, kad ir svetimos, yra kažkuo nepatogiai pažįstamos. Menininkių kūriniai atsiremia į skirtingai išgyventas, bet persipinančias kūrybos, mokymosi ir bendravimo patirtis. Tačiau užuot bergždžiai atakavusios neįveikiamas hierarchines sistemas, jos atskleidžia tokio patyrimo absurdiškumą. Eksponuodamos specialiai šiai parodai sukurtus kūrinius – video- ir audio- darbus, instaliacijas ir objektus – Aurelija Bulaukaitė ir Eglė Grėbliauskaitė naujose „Autarkios“ erdvėse kuria parodą apie makabriškus dalykus, vykstančius dienos šviesoje. Su jais susidūrę turime būti ypatingai atsargūs.

Aurelija Bulaukaitė – šiuo metu Vilniaus dailės akademijoje studijuojanti ir Funen dailės akademijoje Odensėje, Danijoje reziduojanti menininkė. Ilgai kūrusi tapybos darbus, Bulaukaitė pastaruoju daugiau dirba su instaliacijomis – neretai pasitelkdama ir perdirbimo arba antrinio panaudojimo metodus – video- bei garso eksperimentais. Jos kūriniuose idealistiniai siekiai persipina su neretai jiems priešiškos tikrovės analize, kurdami brutalius kontrastus tarp banalios kasdienybės ir jos fantasmagorinio potencialo.

Eglė Grėbliauskaitė – šiuo metu Vilniuje gyvenanti ir kurianti menininkė, Vilniaus dailės akademijos doktorantė, aktyviai eksponuojanti Lietuvos ir užsienio galerijose bei viešosiose erdvėse. Menininkė renkasi šiuolaikines raiškos priemones, instaliaciją, skulptūrą, tapybą, intuityvias teorines ir fizines strategijas. Visuomenėje rezonuojančiais kūriniais, tokiais kaip „Kombinatas“ (2015 m.), „Triumfo arka“ (2016 m.), „Į šaltą mūrą atsitrenkus iš savo sapno nubudau“(2018 m.) ir kitais, Grėbliauskaitė gilinasi į represijų mechanizmus, veikiančius šiuolaikinėje visuomenėje, kelia į paviršių sudėtingus socialinius bei politinius klausimus, neturinčius nei patogių, nei vienareikšmiškų atsakymų.

Parodos kuratorė Monika Kalinauskaitė yra rašytoja ir šiuolaikinio meno parodų kuratorė, grafinio romano „The Great Outdoors“ bendraautorė, šiuo metu dirbanti Vilniaus dailės akademijoje. 2018–19 m. Kalinauskaitė kartu su Adomu Narkevičiumi kuravo „JCDecaux premijos“ parodų seriją. Ji taip pat reguliariai publikuoja grožinius tekstus ir parodų recenzijas Lietuvos ir užsienio spaudoje bei aktyviai dirba su jaunųjų menininkų parodomis.

Paroda veiks iki 2019 m. lapkričio 10 d. Parodą galima aplankyti ketvirtadieniais ir penktadieniais nuo 18 iki 20 val., arba pagal susitarimą telefonu +37067631456.

Parodos atidarymas: 2019 10 10, 18:30

„Autarkia“, Naugarduko 41, 03227 Vilnius