.

Donatos Minderytės personalinė paroda „Vaizdinis vertimas / Jump Cut“ galerijoje „Vartai“

Kovo 20 d., trečiadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma Donatos Minderytės personalinė paroda „Vaizdinis vertimas / Jump Cut“.

Parodoje pristatomi Donatos Minderytės tapybos darbai atsispiria nuo tapytojos meno doktorantūros tyrimo, kuris tiek praktiškai, tiek teoriškai galynėjasi su „neišverčiamais“ vaizdais bei tiria, kas nutinka juos verčiant į šiuolaikinę tapybą. Kino terminas Jump Cut sufleruoja tam tikrą atotrūkį tarp teorijos ir praktikos, nurodo į tapybos darbuose šmėžuojančius kino skolinius, kurie vienur randasi kaip tiesioginės citatos, kitur kaip jau beveik neapčiuopiami kompoziciniai ar spalviniai signalai. Jump Cut – tai nuoroda į tapybos darbuose atsirandantį „neišverčiamumo plyšį“, tarsi šuolis laike, praleidžiant naratyvinį pasakojimą, atsitraukiant nuo intelektualinio turinio ir atsigręžiant į pačios tapybos siūlomus parametrus, raiškos ribotumą ir kartu atvirumą interpretacijai. Pamatinis tapybos aspektas – tyla. Tapyti – tai ištraukti iš konteksto, išversti patirtis į apčiuopiamą formą, bet vertimo procese susiduriant su motyvus apraizgiusiomis konotacijomis ir istoriniu bagažu toje tyloje ima skleistis mikrogarsai, o jų skleidžiamo šnabždesio diapazoną sąlygoja ne tik menininkas-vertėjas, bet ir suvokėjas. Tuo tarpu kalbėti vien apie tapybą vis tik neišeina.

Parodą iš dalies finansuoja: Vilniaus miesto Savivaldybė
Galerijos globėjai: Renata ir Rolandas Valiūnai
Galerijos rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Rytas, Vilma Dagilienė, Romas Kinka, Ekskomisarų biuras, MailerLite, Plieno Spektras, Vyno klubas
Grafinis dizainas: Taktika studio