.

Dizainerio Manto Lesausko personalinė paroda „Užklotas“ galerijoje „Vartai“

Balandžio 27 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma dizainerio Manto Lesausko personalinė paroda „Užklotas“.

Parodoje prisatomi dvejus metus kurti mažaserijiniai baldai, kviečiantys kiekvieną apmąstyti pastarųjų kelių pandemijos metų sukeltų iššūkių ir besitęsiančio karo Ukrainoje nerimo poveikį. Parodoje pristatomuose objektuose pasikartoja užkloto audinio motyvas, kuris skirtingomis formomis kvies apmąstyti pastarųjų metų aktualijas. Karo akivaizdoje nuo priešų ir okupantų saugome ne tik savo ir artimųjų gyvybes, bet ir asmeninį bei kolektyvinį kultūros paveldą, o vienas iš efektyviausių būdų ją perduoti vis dar yra knygos, todėl pagrindinė parodos ašimi tampa laikinai užklojamos ir saugomos kultūros įvaizdis.

Parodoje bus pristatyta naujų ir dar niekur nepristatytų Manto Lesausko mažaserijinių baldų bei objektų ekspozicija, analizuojanti kasdienį intymų gyvenimą knygų apsuptyje – knygų stalas, lentynos mažoms knygoms, šoniniai staliukai, padėklai meno albumams, foteliai su papildoma vieta knygų laikymui.

„Manto Lesausko baldai primena, kad dizainas yra daiktų meilės kalba. Šioje parodoje ji apgaulingai kieta, iškart neišduodanti savo kėslų. Sidabruotas aliuminis, kalkintas ąžuolas, parašiuto klostės – militaristinė gotika, tarsi nepaliekanti erdvės švelnumui. Tačiau šių daiktų sielos subtilios: tai skaitytojų baldai, skirti istorijoms ilsėtis.“ – Monika Kalinauskaitė

Mantas Lesauskas yra Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros absolventas, kuriantis objektus pasitelkiant konceptualaus ir socialinio dizaino teorijas. Jo projektai „Bin Toy”, „Millegome”, „Eurofurniture” (2008 m.) ir „It’s Also a Table” (2009 m.) išreiškė ekologinių klausimų svarbą ir kvestionavo naujai sukurtų objektų vertę. 2011 m., apgynęs meno projektą ir disertaciją „Nostalgijos naratyvai dizaino objektuose”, jis gavo menų licenciato laipsnį. Jis taip pat yra Vilniaus dailės akademijos Dizaino katedros docentas.

Parodos rėmėjas: Kuro Aparatūra

Galerijos globėjai: Renata ir Rolandas Valiūnai

Galerijos rėmėjas: Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Rytas, Vilma Dagilienė, Roma Puišienė, Rasa Juodviršienė, Romas Kinka, Ekskomisarų biuras, MailerLite, Plieno Spektras

Parodos dizainas: Taktika Studio