.

„Delivered from Ukraine“ kolektyvinė Ukrainos kūrėjų paroda „Galeroje“

Galerijoje „Galera” (Užupio g. 2A) kovo 31 d. 18.00 val. Bus atidaroma kolektyvinė Ukrainos kūrėjų paroda „Delivered from Ukraine”. Didžioji dalis eksponuojamų kūrinių yra atlikti esamuoju karo laikotarpiu ir pristatyti tiesiai iš Ukrainoje likusių menininkų. Taip solidarizuodamiesi su kūrėjais prisidedame palaikymu bei žinios skleidimu apie sudėtingą situaciją jų šalyje.

Parodoje bus eksponuojami keturių kūrėjų: Antono Logovo, Antono Pedos, Daria Antyp ir Andrii Sachenko darbai. Visi šie autoriai vienaip ar kitaip buvo paliesti karo ir jo padarinių, o dalis jų, vis dar su tuo gyvena. Pirmasis – A.Logovas šiuo metu esantis savo gimtojoje šalyje, Kijeve. Jo darbai, kurie bus pristatomi galerijoje, tai darbai, kuriuos jis kuria esamuoju momentu. Dėl to, kiekvienas apsilankęs be abejonės pajus ir bus persmelktas karo nuotaikos „čia ir dabar”. Kitas menininkas A.Pedos jaunas kūrėjas, Ukrainoje baigęs keramikos studijas, šiuo metu studijuojantis Vilniaus dailės akademijoje. Jis pateiks  darbus, kurie pasakoja apie jau kurį laiką vykstančią Rusijos agresiją, okupacijas bei jų padarinius. Apie prarastus gyvenimus, apie okupuotuose kraštuose gyvenančių žmonių istorijas ir nutikimus. Daria Antyp – menininkė savo kūriniais pasakojanti apie asmeninius ir visos tautos praradimus. Ji kilusi iš Donetsko regiono, Horlivkos, kuri šiuo metu visiškai sugriauta ir nusiaubta karo. Darios kūriniai atspindi prarastus daiktus, namus, gimtinę, prisiminimus ir sentimentus, kuriuos ji turėjo palikti traukiantis nuo karo dar 2014 metais. Ketvirtasis kūrėjas Andrii Sachenko pristatys darbus, kurie atspindi šiandienines emocijas Ukrainoje.

Ekspozicijos darbus papildys ir dokumentinės nuotraukos iš slėptuvių, kurių sienos ištapytos ir išpieštos Violetos Cybočkinos, lietuvių kilmės ukrainietės, ir jos bendraminčių. Piešinių tikslas – kad vaikams ir suaugusiems būtų nors kiek ramiau, maloniau ir linksmiau pakelti šį sunkų laiką.

Dalis lėšų už parduotus darbus bus paaukota į paramos fondą ukrainiečiams.