.

Austėjos Vilkaitytės įvietintų šokio performansų dilogija „DIENA-NAKTIS" VRM kultūros, sporto ir pramogų rūmuose

Vilniaus kultūros, sporto ir pramogų rūmų erdvėse (buvę Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmai), spalio 30 bei lapkričio 5 dienomis (paskutinįjį mėnesio sekmadienį ir pirmąjį lapkričio šeštadienį) bus pristatyta Austėjos B. Vilkaitytės įvietintų šokio performansų dilogija „DIENA – NAKTIS“, kuri yra tęstinio projekto ATVANGA II dalis. Projektas ATVANGA II tyrinėja egzistavimą pauzėje, sustojime, pertraukoje, atokvėpyje bei poilsyje. Šokio kūriniai taip pat susiję su gedulo ir netekties temomis, vyksiantys iki ir po Ilgių (vėlinių).

Austėja B. Vilkaitytė – tarp Vilniaus ir Stokholmo kurianti šokėja, performanso menininkė ir choreografė. Norėdama įgalinti ir išlaisvinti aktualius vyksmus, Austėja Vilkaitytė savo solo kūryboje pasitelkia alter ego personažus, dažnai reprezentuojančius socialines, kultūrines kategorijas. A. Vilkaitytės mediumas yra šokio menas, kur svarbi estetika, reprezentuojanti realybę, beveik atpažįstamą ir vos pakitusią – tai tampa choreografijos dalimi performanso veiksme. Jos kūrybai turi įtakos erdvės architektūra ir kontekstas: vietos santykiai, politiniai reiškiniai, tradicijos. Menininkę domina emocinis, juslinis, gundantis judesys, galios santykiai, tirpstantys ir kintantys gyvo meno kūrinyje, atminties, sielos paieškos erdvės ir žmonių kūnuose.

DIENA šokis
Choreografijos salei

Spalio 30 dieną 16 val. personažas Barbora Salonen kviečia žiūrovą susitikti su pastato melancholija ir šokiu dienos šviesoje, pasirodymui vykstant iki sutemų. Kompozicijoje susipina erdvės relikvijos, buvusios istorijos bei choreografijos, transformuojasi per šokėjos nuolat tyrinėjamą emocinį kūną, spontanišką kompoziciją atvangoje. „Choreografijos“ salės kūną Barbora kalbina taip:

„Vis galvoju, kaip tave užvadinti, kaip užrašyti – kokia tavo žodžio choreografija? Jau lytis žinoma – tai kažką pasako. Na, o daugiau, iš didžiosios? Turbūt taip, nes tai tavo salė, kieno, naudininkas, o vardas juk iš didžiosios. Dar prieš tai galvojau, o gal visos didžiosios, dar galvojau kabutėse, bet na mano vardas be kabučių, ir tavo tegul? Man rodos redaktorė pataisė su kabutėmis visgi, gal kad manė – tu negyva?“

NAKTIS šokis
Kavinėje

Lapkričio 5 dieną, šeštadienį, 19:00 val. choreografė publiką kviečia jau vakarinei Dilogijos daliai, kur buvusioje Respublikos Vyriausybės rūmų kavinėje „atveriamas“ dar vienas biznio kostiumėlis – naujiems iššūkiams, linksmybėms ir azartui. Bordinis aksomas pasklinda naktiniame šokyje kaip kvepalai, riksmas, judesys neriantis per erdvę, kaip strėlė.

„Ir po atrodančio laiko juostų, nuorodų bei miražų chaoso, ateina harmonija… kokią pamenam tik sapne. Lyg vaidenasi, lyg galia ištirpusi erdvėje. Ir poezija pavirtusi. Lyg šokis tapęs kūnu, o sienos – dūšia. Ir čia mes esam, ir ne čia. Išeisim – ir vėl bus rutina. Kad nesibaigtų ši naktis.“

Vieno renginio trukmė: apytiksliai 1 val.
Vietų skaičius ribotas, prašome registruotis vietos užsitikrinimui: stellasallonen@hotmail.com
Amžius: nuo 16 metų.

Šokio pasirodymų viešnia: Rugilė R. D.
Mentorė Alice MacKenzie
Organizatoriai: VšĮ „Degu“
Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos

Renginys Facebook:
Austėjos Vilkaitytės šokio performansų dilogija: DIENA – NAKTIS 10/30 – 05/11 | Facebook