.

Atviros studijos „Rupert“ centre

Penktadienį, birželio 5 d., nuo 21.00 val. trys Rupert rezidentės Aistė, Margarita ir Marija kviečia apsilankyti atvirų studijų sesijoje, kurioje menininkės ir tyrėjos pristatys rezidencijos metu plėtojamus projektus, netikėtai pokalbių ir susitikimų metu apjungtus atsimokymo (unlearning) motyvu.

Renginys vyks „Pakrantės“ galerijoje ir pastato prieigose. Dėl renginio metu pristatomų Aistės Ambrazevičiūtės sukurtų projekcijų, renginys tęsis iki saulėlydžio siekiant sulaukti visiškos tamsos. Taip pat renginio metu kviesime pabendrauti ir atsigaivinti gėrimais.

Apie projektus:

Aistė Ambrazevičiūtė Miško tektonika

Aistės praktika pasakoja apie kitokį mokymosi procesą, kaip apsižvalgyti aplink, o ne tik į priekį. Rezidencijos metu ji tyrinėjo šalia esančio miško estetiką, daugybę paviršių ir raštų klestinčių aplink. Palygindama savarankiškai besiorganizuojančias, nekontroliuojamas, fragmentiškas, sudėtingas bei tarpusavyje susijusias medžio žievės struktūras su racionalia, funkcionalia, nejautria šių dienų aplinka, ji įsitikino, jog mus supanti realybė yra fikcija, aplinkui nėra švarių ir vienalyčių paviršių. Šiuolaikinė kultūra turi permąstyti naujai kuriamos tikrovės estetiką, priemones bei erdvės suvokimą. Projektuojant skaitmeninius paviršius ant Ruperto sienų, žiūrovai kviečiami įsivaizduoti alternatyvią realybe, suteikiant galimybę ją iš naujo kurti, apibrėžti, formuoti.

Margarita Žigutytė Love loves to love

Vaikštant ratais. Iš kampo į kampą. Linijomis. Lankstant kojas ir padrikas mintis. Ištempiant rankas ir siekiant kažko to ano. Prisiliesti, rūpintis ir mylėti. Per tris savaites su radikaliai gaudžiančiais įvykiais užnugaryje ir priešaky Margarita siekia apčiuopti kas skubu. Ką mes žinome? Ką reikėtų žinoti? Su kokiais rūpestingumo ir meilės įpročiais užaugome? Ar jie netapo priešais? Kažkas nauja jau beveik ranka pasiekiama. Tuo tarpu svarbu dalintis žodžių rinkiniais naudojamais atsimokymo neišmokimo ritualams.

Marija Nemčenko Knows no boundaries

Yra žinoma, jog žinios yra jėga ir jog galingiausi pasakoja jas. Izraelyje, 1970 – 80 metais, migruojantys paukščiai sukėlė tūkstančius nelaimingų atsitikimų susiduriant su Izraelio oro pajėgomis. Ši gamtos grėsmė buvo pakankamai rimta paskata investuoti į išsamų paukščių bei jų migracijos kelių tyrimą Izraelio teritorijoje. Didieji valstybingumo, meilės gamtai bei kovos už taiką naratyvai buvo pritaikyti ir studijuojamiems paukščiams. F15 karinio naikintuvo šūkis buvo pakeistas iš „Pastatytas kovoti ten kur kiti bijo skristi“ į „Laikykis, mes dalinames oro erdve“. Panašiai, paukščių tokių kaip baltojo gandro įvaizdis buvo perpieštas iš priešo į draugus, jeigu ne brolius, tokiu gestu nublankinant kitus vastybinius naratyvus. Marija Nemčenko atskleidžia šiuos didžiuosius naratyvus ir siūlo žvelgti pro juose atsirandančius plyšelius. Renignio metu Marija pristatys savo vystomo projekto LAK dalį, kuriuo dokumentuoja populiariąją bei mokslinę informaciją apie baltuosius gandrus, jų migracijos ryšius ir mūsų ryšį su šiais paukščiais.

Renginys atviras visiems, dėl vis dar galiojančių karantino sąlygų, rekomenduojame viduje dėvėti kaukes ar laikytis saugaus atstumo.

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba
Už galimybę rengti trumpas balandžio-gegužės rezidencijas dėkojame Pakrantei