.

Anastasijos Sosunovos leidinio „Express Metodas” pristatymas „Swallow“

Birželio 2 d. 19 val. projektų erdvė „Swallow” (Vitebsko g. 23, Vilnius). kviečia į ilgai laukto Anastasijos Sosunovos autorinio leidinio–menininkės užrašų „Express Metodas” (ang. „Express Method”) pristatymą. Leidinys palydi balandžio 16 d. – gegužės 22 d. „Swallow” veikusią Anastasijos parodą „Potvynių Slėniai” (kur. Vaida Stepanovaitė).

Leidinio ištraukas skaitys autorė Anastasia, apie leidinį papasakos redaktorė Vaida, bei susitikime dalyvaus leidinio anglų k. redaktorius Noah Brehmer ir kiti prie leidinio vienaip ar kitaip prisidėję žmonės.

***

Iš Anastasijos teksto leidinyje:

„Galvodama apie tai, su kuo mes tapatinamės, ir rinkdama mažas dėlionės detales, iš kurių žmonės ir bendruomenės save konstruoja, kurį laiką nesistematiškai domėjausi sekuliariais ritualais. Apeigomis ir gestais, kuriuose atsispindi giluminis noras atrasti perėjimą ar apsisaugojimą, racionalų ir, tuo pačiu, maginį veiksmą, kuris nutiestų kelią į naują gyvenimą ir naują savivoką. Sužinoti hack’ą. Slaptą kodą. Metodą. Burtažodį. Prieš ir po, kartą ir visiems laikams. /…/

Žinau. Alternatyvūs būdai tikėti, gydytis ar interpretuoti faktus gali kelti daug pasipiktinimo ir nepasitikėjimo. Ypač šiandien, kai dezinformacija ir konspiracijos teorijos ir taip yra nerimastingai plačiai paplitusios, jaučiu atsakomybę prieš kiekvieną sakinį. Būna, kad man reikia net sau pačiai priminti, kad vien jau profesiškai turiu neginčijamą teisę į fikcijų kūrimą. Galbūt todėl man taip svarbu įsiklausyti į patį jų egzistavimo faktą? Įsižiūrėti, kokie žmonių poreikiai nėra patenkinami. Ir kokia fikcija užpildo šią tuščią vietą. Turiu omenyje, vietą to, ką mes laikome patvirtintu mokslininkų, sertifikuotu, oficialiu ar normalizuotu. O tada – įsižiūrėti ir į pastarąjį sąrašą.”

Taip pat, Artnews.lt neseniai publikavo „Express Metodo” ištrauką „Iš anksto paruošta forma, iš anksto sudarytas veiksmų planas”, kurią galima paskaityti čia:
https://artnews.lt/express-metodas-istrauka-63630

Iš Vaidos įžangos leidinyje:

„Kaip žinia, kas įgyja rašytinį kūną, beveik iškart praranda neišsakyto intensyvumo sluoksnį – tačiau, sugrįžimas pakartotinai perskaityti kas parašyta – užrašuose ar dienoraštyje – gali iššaukti nutildytą pojūtį. Pojūtį, jog sau pasižymėtas žodis turi ne tik savi-reprezentacinę funkciją, bet gali išleisti ir kibirkštį, kuria sekant kažkas nematomo susijungs į (nematomą) vieną.

Tai, tam tikra prasme, mini ir pati Anastasia – jungtis, matomas tarp iš pirmo (o gal ir iš antro) žvilgsnio nesisiejančių dalykų, randamas besikaupiant užrašams bei prie jų vis sugrįžtant. Tuo pačiu, vengimą užčiuopti visa-jungiantį raudoną siūlą. Nelyg viską absoliutinančią ir supaprastinančią sąmokslo teoriją, kuri leistų jungtis imti ir paaiškinti kaip neginčijamą tiesą – apie ką pandemijos sąlygomis susimąstome vos ne kasdien, susikūrus tokiai derlingai terpei nepasitikėti apčiuopiamu pasauliu.”

***

Leidinio bendradarbiai:

Leidinio autorė – Anastasia Sosunova
Redaktorė – Vaida Stepanovaitė
Dizaineris – Vytautas Volbekas
Vertėja – Austėja Banytė
Anglų k. redaktorius – Noah Brehmer
Leidėjas – Swallow (bendradarbiaujant su projektų erdve Kabinetas / Rūta Stepanovaite)
Spausdino – UAB „Petro ofsetas”

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Padėkos:
Vaida Stepanovaitė, Monika Lipšic, Eugene Raikhel, Simona Balčaitė, Aušra Širvinskienė, Pavel Osipov, Jekaterina Lavrinec, Vasilij Čepelov, Dovilė Krupickaitė, Gintarė Pociūtė, Jeronimas Seibutis, Vytautas Volbekas, Urtė Milkintaitė, Gailė Pranckūnaitė, Audrius Pocius, Edgaras Gerasimovičius, Miša Skalskis ir kiti, kurie padėjo atrasti informaciją, sutiko dalintis savo žiniomis bei atsiliepimais, palaikė ir buvo kartu.