.

Akvilės Magicdusté paroda „Beieškant asiūklio“ galerijoje „8 akys ir ausys”

Rugsėjo 7 d., trečiadienį, 18.30 val. galerijoje „8 akys ir ausys” (Algirdo g. 38, Vilnius) atidaroma iliustratorės Akvilės Magicdusté paroda „Beieškant asiūklio“, kurioje autorė narplioja tarpasmeninius miestiečio ir gamtos santykio klausimus: „Ar beverta šnekėti su braške iš parduotuvės, ar mes jau pernelyg nutolę? Ar nupynus vainikėlį rasiu, kur jį padėti? Ar pažinsiu asiūklį jį sutikus?“.

Akvilė Magicdusté – tai aktyvios jaunosios kartos kūrėjos, Akvilės Misevičiūtės slapyvardis. Ji yra plačiai pripažinta iliustratorė surengusi parodas Vilniuje, Barselonoje, Vienoje ir Los Andžele. Kūrėja taip pat yra išleidusi dvi grafines noveles: ELCAF apdovanotą metaforinę kelionę „Tropical wildchilds“ (2018 m.) ir praeitais metais pasirodžiusią pirmosios Lietuvoje merginų roko grupės istoriją „Bitės“. Menininkė yra baigusi Vilniaus dailės akademiją ir Briuselio Sint-Lukas aukštąją mokyklą. Savo kūryboje Akvilė derina fikciją, poetiškus ir autobiografiškus pasakojimus bei kontrastingas spalvas.

Su paroda „Beieškant asiūklio“ autorės kūryba grįžta į Vilnių bei jį supančią gamtą.  Pagrindinė parodos tema: gamtos vieta šiuolaikinio žmogaus pasaulėjautoje ir mūsų asmeninis santykis su gamtoje esančiomis būtybėmis. Augalų, gyvūnų bei kitų, sunkiau apčiuopiamų gamtos elementų dvasią autorė perkelia į įvairiaspalvę keramiką, akrilo tapybos darbus bei natūraliais dažais dekoruotas vėliavas. Siekdama atskleisti organinio pasaulio daugialypiškumą ir simbiotiškumą, kūrėja pasitelkia ne tik įprastas technikas, bet eksperimentuoja ir su tradiciniais metodais.

Noras prisiminti, atrasti ir iš naujo susipažinti su savo biologine aplinka ir joje glūdinčia gyvybe yra autorės atspirties taškas šioje parodoje. Gilinantis į folklorą, augalų istorinę prasmę bei ieškant asmeninio ryšio su Vilniaus gamtos pasauliu, kūrėja bando atkurti intymų santykį tarp savęs ir ją supančios gyvybės. Anot meninkės, miestietiška rutina atitolina mus nuo gamtos gyvenimo, todėl parodos lankytojai kviečiami kartu reflektuoti savo individualų ryšį su konkrečiomis gyvūnų ar augalų rūšimis: pažinti jų formas, išmokti jų vardus. Kaip teigia ekologė Robin W. Kimmerer, išmokti kažkieno vardą – tai parodyti pagarbą, užmegzti ryšį. Vardo išmokimas yra kaip kvietimas – kvietimas pažinti vienas kitą, padėti vienas kitam. Parodos autorė Akvilė Magicdusté siekia mums priminti, jog tik pažinę savo aplinką galime išmokti ją tausoti.

Menininkės kūrinius papildys rugsėjo 9 dieną (penktadienį), Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje (Vilniaus Pavilnių parke) vyksiantis miško maudynių seansas („shinrin-yoku“), kurio metu dalyviai galės susipažinti su šia mokslu paremta patyrimine sveikatinimo, sulėtėjimo bei susijungimo su gamta per pojūčius praktika. Miško maudynes ves keliautoja, menininkė ir sertifikuota shinrin-yoku gidė Jelena Vereško (Lena Ura). Jų metu, pasitelkdami natūralų terapinį gamtos poveikį, dalyviai turės galimybę atsipalaiduoti, pagerinti savo emocinę ir fizinę būseną.

Paroda „Beieškant asiūklio“ bus eksponuojama eksperimentinėje erdvėje „8 akys ir ausys“ (Algirdo g. 38, Vilnius) iki rugsėjo 17 dienos. Galerija veikia 17:00 – 20:00 valandomis darbo dienomis, savaitgaliais 13:00 – 18:00 valandomis.

Parodos atidarymas: rugsėjo 7 d., 18.30 val.

Miško maudynių seansas: rugsėjo 9 d., Ribiškių kraštovaizdžio draustinyje (konkreti vieta ir laikas bus nurodoma tik užsiregistravusiems). Daugiau informacijos ir dalyvių nuoroda registracijai „8 akys ir ausys“ galerijos „facebook“ paskyroje  „Miško maudynių“ renginyje.

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.