.
2014    02    18

Remigijaus Venckaus fotografijų paroda „Dienoraščių vietos...“ bei paskaita

artnews.lt

Plakatas _ poter

2014 m. vasario 21 d., 15:30 val. Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3, Telšiai) atidaroma Remigijaus Venckaus fotografijų paroda „Dienoraščių vietos…“.

Jau nepirmą kartą Telšiuose rengiama Remigijaus Venckaus paroda. Anksčiau demonstruota fotografija sukurta naudojant ir tobulinant autorinę techniką. Naują 2014 m. ekspoziciją sudaro dokumentiniam žanrui artimos nuotraukos. Nuotraukose regimi eksperimentai arba labai subtilūs, arba jų iš vis nėra. Autorius teigia: kiekviena mano paroda tai fotografijos žanro išbandymas. Tai mano kūrybinis pasitraukimas piešinio, tapybos ar net video formos link. Kaip į grynąją fotografijos formą netelpa vaizdinė raiška, taip ir turinys pasitraukia už kažkokių efemeriškų žanro ribų . Šį kartą menininkas parodoje demonstruoja nuotraukas iš dviejų fotografijos ciklų: Lenkijos dienoraštis (2009 m.) ir Krokuvos dienoraštis (2013 m.). Tai dokumentiniai, skirtingose vietose, skirtingus gyvenimus žymintys atvaizdai. Čia užfiksuoti žmonių charakteriai, kasdieniai ritualai ir gyvenamosios aplinkos architektūriniai peizažai. Autorius pažymi: iš skirtingų vietų pargabenti vaizdai tarsi prijaukinami mano kūrybos archyve. Būdami kitų vietų pėdsakai jie priartinami prie mano vietos . Nors fotografijos sukurtos kelionės metu, tačiau ekspozicijoje perteikiama aplinka ir nuotaika dvelkia asmeniniu ir individualiu žvilgsniu. Tad R. Venckaus sukurti kelionės atvaizdai nieko bendro neturi su atvaizdais kuriuos formuoja įprastas (statistinis) keliautojas.

Paroda veiks iki kovo 10 d.

Vasario 21 d., 14:30 val. Vilniaus dailės akademijos Telšių galerijoje (Kęstučio g. 3, Telšiai) įvyks Remigijaus Venckaus paskaita – „Transhumanistinės kultūros diskursas: technologijos, kūnas, psichologija, meninė saviraiška“. Paskaitoje supažindinama su šiuolaikinės kultūros situacija, kurią lemia tobulėjančios technologijos. Aptariama nauja komunikacija, įtaka žmogaus gyvenimo kokybei, kūno ir sąmonės pokyčiai, naujų fantastinių vizijų plėtra meno ir mokslo lauke. Lektorius supažindins su virtualiomis technologijomis ir jų (su)formuojama visuomene; robotų ir protezų taikymu realioje praktikoje; genetinio, skaitmeninio ir kultūrinio kodo sintezės idėjomis bei projektais. Venckus yra parengęs ir publikavęs keturis mokslo straipsnius transhumanizmo tema: Transhumanizmo idėjos šiuolaikinių naujųjų medijų kultūros studijų kontekste (2012 m.); Biomeno ir genetinio meno filosofija (2011); Transhumanistinė kultūra ir naujojo kūno kūrimas (2011); Medijų mirtis, susitikimas su vaiduokliais ir psichoanalizė virtualioje erdvėje (2009).

Parodą organizuoja: Vilniaus dailės akademija

Plačiau www.amnesia.venckus.eu