.
2018    01    15

Paroda „Empatija/Apatija“ „5 MALŪNAI“ erdvėje

artnews.lt

Sausio 15 d. 19 val. „5 MALŪNAI“ erdvėje (Malūnų g. 5, 1024 Vilnius, Lithuania) atidaroma paroda „Empatija/Apatija“.

Empatija, empatija, empatija – žodis kartojamas tol, kol nebetenka reikšmės. Nyksta ir tolsta kaskart pakartojus iš naujo. Empatija, empatija, empatija, apatija… Ar be empatijos lieka apatija?

Viena vertus, tarsi esminis tarpininkas mene – empatija, be kurios kūrinys ne tik nebūtų pamatytas, bet ir sukurtas – lyg vaizduotė – ji reikalinga ir kūriniui atsirasti, ir jums jį pajusti. Tačiau ar įmanoma pilnai susitapatinti? Kartais rodosi, jog riba tarp empatijos ir apatijos yra tokia siaura – ar per įvairias interpretacijas, priskyrimus ir iškraipymus, siekdami pajausti, galų gale atsiduriame taške, kai vis tiek liekame nesuprasti ir nesupratę?

Empatija ➝ apatija – taip atsitinka ir šioje parodoje. Kūriniai vis bando kalbėtis tarpusavyje, tačiau, atrodo, neišvengiamai įstringa kiekvieno savo individualume, atskirtume, nesusišnekėjime. Medžio empatija, kaktuso pasiaukojimas, objektai, ieškantys akių kontakto, formos deformacija – autoriai siekia pajusti vienas kitą per kūrybinį eksperimentą, tačiau yra labai skirtingi, tad jų kūriniai – kaip bandymo susišnekėti ir iš tiesų pajusti procesas, besibaigiantis keistu santykiu – kartais nesusitapatinsi. Tačiau tai visada lieka tikslu. Kūriniai bando užmegzti kontaktą su žiūrovu, pajausti jį, ir būti pajausti – tai empatijos ir žmogiškojo ryšio paieška objektuose. Todėl instaliacija „We < 3 U“ yra skirta žmonėms, neturintiems su kuo eiti į parodą. Dviprasmiškus jausmus kelia ir kaktusai – neprisileidžiantys, uždari, atstumiantys prisilietimą, tačiau iš tiesų sugeriantys neigiamą informaciją iš žmonių, tarsi pasiaukojantys dėl jūsų. Siūlome, pasinaudojant šiomis savybėmis, leisti augalui empatiškai priimti skaudulius ir neramumus, išvalyti, sugerti, tapti jumis. Juk vis dėlto žiūrovas visada yra vienas esminių parodos dėmenų, todėl dalyvaudamas jis keičia empatijos – apatijos santykį. Todėl tikimės, kad ši paroda jums kalbės ir jūs prisijungsite prie šių artimų priešingybių žaidimo.

Kviečiame užeiti!

Parodos dalyviai:
Marija Sučilaitė
Urtė Bakaitė
Titas Antanas Vilkaitis
Simona Jurčiukonytė
Justinas Šukaitis
Kamilė Jadevičiūtė
Giedrė Krikščiūnaitė

Parodos iniciatorius:
Žygimantas Augustinas