.
2022    11    21

Nyderlandų dizaino savaitėje pristatyti keturių Vilniaus dailės akademijos tyrėjų, „InoAkademijos“ dizainerių darbai

artnews.lt

Spalį Eindhovene surengta „Nyderlandų dizaino savaitė“ (angl. Dutch Design Week), garsėjanti naujausiomis dizaino idėjomis ir didžiule dizainerių koncentracija viename mieste. Šiemet didžiausiame dizaino renginyje Šiaurės Europoje Nyderlandų dizaino savaitėje savo produktus eksponuoja ir keturi Vilniaus dailės akademijos (VDA) tyrėjai, „InoAkademijos“ dizaineriai: Austėja Platūkytė, Airidas Skublickas, doc. dr. Rokas Dovydėnas ir Ieva Laskevičiūtė.

Nyderlandų karalystės ambasadoriaus dėmesys

VDA vykdo projektą: „Kompetencijų centrų veiklos skatinimas: Vilniaus dailės akademijos antreprenerystės programa“. Šiuo metu yra vystoma 16 naujų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) produktų. Net du iš jų – VDA Telšių fakulteto absolventų darbai – buvo pristatyti Eindhoveno dizaino savaitės renginių metu: „Perkrauti (Reload) akmenys“ (aut. I. Laskevičiūtė, projektą kuruoja antrepreneris doc. Marius Norkus) ir „Dekoratyvi stiklo medžiaga „Cinivitro“ (aut. A. Skublickas, projektą kuruoja antrepreneris doc. Marius Norkus). Savo kūrinius taip pat eksponavo VDA dėstytojas doc. dr. R. Dovydėnas (darbas „Kompleksinė koklių rekonstravimo/unikalaus dizaino kūrimo sistema, pritaikant 3D keramikos spausdinimo technologija“, projektą kuruoja antreprenerė Solveiga Kurgonaitė) bei MTEP tyrėja A. Platukytė (darbas „Biologiškai skaidžios pakuotės iš jūros dumblių“, projektą kuruoja antreprenerė Solveiga Kurgonaitė).

Nyderlandų dizaino savaitė – tai į spekuliatyvų dizainą ir ateities vizijas orientuotas renginys, kurio metu pristatomi ne išbaigti produktai, bet prototipai ir vizijos, kuria linkme bus judama ateities dizaine. VDA stende Lietuvos atstovus aplankė Lietuvos ambasadorius Nyderlandų karalystėje Neilas Tankevičius.

Kol komandiruotės metu vieni dalyviai bendraudavo su lankytojais VDA stende, kiti tuo pačiu metu rinkdavo metodinę medžiagą mugėje, kurios paviljonai buvo išdėstyti po visą Einhoveno miestą, o atstumai tarp paviljonų siekė penketą ir daugiau kilometrų. Mugėje pristatyti ne tik didelių įmonių būsimi produktai, atliktų tyrimų kryptys, bet ir pavienių autorių bei aukštųjų mokyklų darbai.

Dalyvių darbai

Kompleksinė koklių rekonstrukcijos sistema

Rokas Dovydėnas savo darbe vysto kompleksinę koklių rekonstrukcijos ir unikalaus dizaino kūrimo sistemą, kuri veiktų pasitelkiant 3D keramikos spausdinimo technologiją. Ši technologija leistų atsisakyti tradicinio matricų gaminimo, sandėliavimo ir modeliavimo rankomis, tokiu būdu tausojant visų rūšių išteklius ir mažinant gaminio savikainą. Inovatyvi technologija padėtų supaprastinti ir individualizuoti gaminį, suteikiant jam išskirtinumo.

Cinivitro

Airido Skublicko projekte Cinivitro kuriamos tvarios apsauginės ir dekoratyvinės stiklo dangos – glazūra keramikai ir emalis metalams. Pagrindinis siekis – iš stiklo atliekų ir kogeneracinės jėgainės antrinių produktų (šlako ir dugno pelenų) tarpdiscipliniškai sukurti patikimą ir patvarų produktą. Produkto formuluotėje atsižvelgiama į papildomų alternatyvių medžiagų, tokių kaip fliusai ar pigmentai, panaudojimą bei jų saugumą aplinkai ir vartotojui. Taip pat ieškoma sprendimų, kaip patobulinti ir optimizuoti gamybos proceso našumą laiko ir energijos atžvilgiu.

Papuošalų kolekcija „Perkrauti“

Juvelyrinių dirbinių kolekcijoje Ieva Laskevičiūtė analizuoja ryšį tarp karbonatų klasės mineralų kalcito, aragonito, dolomito ir vištų kiaušinių lukštų. Būtent šių akmenų cheminė sudėtis beveik idealiai sutampa su daugelio žmonių buitinėje aplinkoje randamo vištos kiaušinio lukšto. Kiaušinio lukštas sudarytas beveik vien iš kalcio ir magnio karbonatų, o atrinktų karbonatų klasės mineralų cheminėje sudėtyje dominuoja būtent ši neorganinė druska. Papuošalai gaminami iš šių naujų ekologiškų ir estetiškų akmenų, kurie skatina zero-waste politiką ir taip tampa brangakmenių pakaitalu juvelyrikoje ir dizaine.

Biologiškai skaidžios pakuotės ir dumblių pagrindu sukurtos medžiagos

Austėja Platūkytė kūrybinio proceso metu ieškojo alternatyvios medžiagos sintetiniam plastikui, naudojant tik natūralius išteklius, kurie lengvai suirtų biologinėje aplinkoje – gamtinių procesų metu vėl galėtų virsti ištekliais ir įsilietų į naują gamtos medžiagų ciklą. Dumblių pagrindu sukurti pakuočių prototipai siekia bent iš dalies prisidėti prie aplinkos taršos kietosiomis atliekomis mažinimo – gaminiai yra visiškai organiški ir kompostuojami. Net išmetus šias pakuotes į gamtą kaip atliekas, veikiamos natūralių procesų ir mikroorganizmų, jos vėl taptų gamta. Taip sukurtas produkto prototipas peržengia atliekų susidarymo ir šalinimo klausimus ir sprendžia problemas dar iki jų atsiradimo, iš naujo apibrėžiant problemas ir sutelkiant dėmesį į medžiagų dizainą. Tai sukuria naują, žiedine ekonomika grindžiamą medžiagų srautų koncepciją – tokią pačią kaip ir gamtos pasaulyje, kur medžiagos cirkuliuoja uždarame cikle, suteikdamos gamtai vis naujų mikroelementų.

Užmegzti ryšiai su verslo atstovais

VDA atstovų prioritetas buvo aplankyti tuos paviljonus ir stendus, kuriose pristatomos idėjos panašios į VDA MTEP tyrėjų pristatytus kūrinius. Mugės metu buvo surinkta informacija, kokias technologijas taiko kiti mugės dalyviai, kokie pasiekti rezultatai. Autoriai noriai bendraudavo ir išsamiai pristatydavo savo kuriamus produktus. Nyderlandų dizaino savaitėje pristatyti neįprasti kinetiniai dizaino objektai, nemažai kūrinių būta tvarumo tema. Daug dėmesio sulaukė stendai, kuriuose eksponuotos glazūra iš jūros dumblo dengtos keramikos plytelės bei 3D spausdintuvu spausdintos vazos.

Lankytojų susidomėjimo ir daug klausimų sulaukė VDA mugės dalyvių pristatyti MTEP produktai. Kai kurie mugės lankytojai prašė atsiųsti paštu MTEP produkto „Cinivitro“ žaliavos bandymams, įvertinti, kaip kuriama glazūra dengiasi, kokios taikomos techninės charakteristikos. Vėliau kalbėta apie šios žaliavos įsigijimą. Užmegztas bendradarbiavimas su verslo atstovais, kurie domėjosi 3D spausdinta keramika bei CNC staklėmis frezuotomis medinėmis koklių formomis, domėtasi, kaip tokias technologijas galėtų pritaikyti praktikoje.

Nuotr. Mariaus Norkaus