.
2009    10    07

Nacionalinėje dailės galerijoje - susitikimas su "Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970" kuratore Jane Pavitt

artnews.lt

2009 m. spalio 9 d., 16 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks susitikimas su Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuojamos parodos “Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970” kuratore Jane Pavitt (Viktorijos ir Alberto muziejus, Londonas).

„Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970“ 2008 m. pirmą kartą buvo pristatyta Londono Viktorijos ir Alberto muziejuje, o dabar yra rodoma Vilniuje. Paroda tyrinėja išskirtinius šio politine įtampa pasižymėjusio laikotarpio architektūros ir dizaino pasiekimus. Sutelkusi modernųjį meną, architektūrą ir kiną iš abiejose „geležinės uždangos“ pusėse buvusių šalių, paroda išryškina šaltojo karo metų viltis, svajones ir baimes. Susitikimo metu kuratorė pristatys pagrindines parodos temas: architektūros ir socialinio gyvenimo rekonstravimą po II Pasaulinio karo, menų įsitraukimą į šaltojo karo politiką, tam laikui būdingus technologinius eksperimentus, atominio karo baimes ir 7 dešimtmečio kontrkultūrines bei utopines vizijas.

Jane Pavitt yra Brigthtono universiteto dizaino tyrinėtoja Londono Viktorijos ir Alberto muziejuje. Ji kuravo daug XX a. ir šiuolaikinio dizaino parodų, tarp jų “Brand.New”, apžvelgusią globalinę prekės ženklų kultūrą (2000) ir „Spindesys: šviesa ir apšvietimo priemonės” (2004), taip pat parašė knygų dizaino temomis. 2008 m. ji kuravo parodą „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970“ ir kartu su parodos konsultantu David Crowley parengė šios parodos knygą. Dabar ji dirba rengiant parodą apie postmodernųjį dizainą (2011 m.).

Jane Pavitt pranešimas yra Vilniaus dailės akademijos dizaino inovacijų centro organizuojamos konferencijos Design of Change (2009 m. spalio 8-10 d.) dalis, vyksianti Nacionalinėje dailės galerijoje.

Norinčius dalyvauti prašome registruotis iš anksto elektroniniu paštu zivile@ndg.lt (iki spalio 8 d. imtinai). Vietų skaičius ribotas.

17.00-18.30 val. užsiregistravusiems klausytojams bus galima nemokamai apžiūrėti parodą.