.
2022    06    09

MO muziejus kviečia atrasti Jono Meko kūrybą – atidaro vasaros parodą Klaipėdoje

artnews.lt

Vasarą MO muziejus svečiuojasi Klaipėdoje. Šiemet, švenčiant 100-ąsias Jono Meko gimimo metines, MO muziejus „Švyturys BHouse“ patalpose eksponuoja ryškiausius parodos „Mekas mirksi geriau“ fragmentus. Parodos atidarymo vakarą Klaipėdoje lydėjo istorijos apie žymų avangardinio kino kūrėją. Savo prisiminimais dalijosi su Jonu Meku Niujorke dirbusi šiuolaikinio meno rinkos ekspertė Justė Jonutytė.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai parodą „MO Klaipėdoje. Mekas mirksi geriau“ galės pamatyti iki rugsėjo 4 dienos. MO kviečia į parodą ir nori drauge prisiminti J. Meko gyvenimą ir kūrybinį palikimą. Todėl vasarą vyks pokalbiai apie Joną Meką, vienas jų liepos mėnesį planuojamas ir Klaipėdoje.

Paroda Klaipėdoje – tradicija

„Vasaros neįsivaizduojame be MO muziejaus parodos Klaipėdoje. Kiekvienais metais džiaugiamės parodos kelione prie jūros, kurią įgyvendinti mums padeda didysis MO muziejaus partneris. Šiemet švenčiame Jono Meko šimtmetį, todėl net neabejojome, kokia paroda turi būti eksponuojama Klaipėdoje „Švyturys BHouse“ – tik „Mekas mirksi geriau“. Tikime, kad uostamiesčio gyventojai ir miesto svečiai sustabdytuose J. Meko filmų kadruose galės naujai atrasti vieną ryškiausių pasaulinės kultūros figūrų iš Lietuvos, legendinį avangardinio kino kūrėją, rašytoją ir poetą“, – pasakoja Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

„Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas sako, jog įmonė stengiasi per ilgalaikę paramą Lietuvos menininkams bei muziejams praturtinti visuomenę. Tad, anot jo, suteikti galimybę klaipėdiečiams artimiau susipažinti su vienu garsiausių kūrėjų – natūralus ir bendruomeniškumo padiktuotas žingsnis.

„Nuolat prisidedame prie įvairių meno ir kultūros projektų, stengiamės, kad jie pasiektų mūsų uostamiestį. Su MO muziejumi bendradarbiaujame jau daug metų, tad suprantame vieni kitus iš pusės žodžio. Jie žino, kiek daug kiekvienam mūsų reiškia kultūrinis paveldas, o mes džiaugiamės galėdami juo dalytis su visais pajūrio svečiais“, – sako R. Viršilas.

Žymūs veikėjai ir artimiausia J. Meko aplinka

Parodoje „MO Klaipėdoje. Mekas mirksi geriau“ eksponuojamos J. Meko fotografijos, kuriose galima išvysti Niujorko gyvenimą ir ne vieną žymų veikėją: Yoko Ono, Johną Lennoną, Andy Warholą, Nam June Paiką, Elvį Preslį ar Jurgį Mačiūną. Negana to, parodos lankytojai turės progos pamatyti ir ikoninį J. Meko bei siurrealizmo žvaigždės Salvadoro Dali susimirksėjimą, kuris ir nulėmė parodos pavadinimą.

Visgi savo kadruose avangardinio kino kūrėjas J. Mekas asmenybių nesureikšmina. Jis turėjo neįtikėtiną savybę atsidurti ten, kur nereikšmingi kasdieniai susitikimai virsdavo istorija. Taigi ir žinomos meno bei popkultūros žvaigždės jo filmų kadruose nėra tikslingai fiksuojamos, o tampa bendro Niujorko kultūrinio konteksto dalimi. Meko žvilgsnis ieško ne kultinių asmenų ar reikšmingų monumentų, jo kamera nukreipta į draugus – trapius ir pažeidžiamus artimus žmones. J. Meko filmų kadrai liudija, kaip susipynę 6-ojo, 7-ojo dešimtmečių avangardinio meno ir populiariosios kultūros kūrėjų ryšiai ir įtakos.

Vasarą – pokalbiai apie Joną Meką

Šią vasarą laukia ir daugiau renginių, skirtų Jono Meko šimtmečiui. Be parodos „MO Klaipėdoje. Mekas mirksi geriau“ MO muziejus kviečia į pokalbius su žinomais visuomenės ir kultūros veikėjais apie Joną Meką. Kaip jie jį prisimena, kokių istorijų gali papasakoti ir kuo J. Mekas yra jiems svarbus?

Jau birželio 15 d. 18:30 val. MO muziejaus terasoje  istorijomis dalysis Vytautas V. Landsbergis ir Povilas Sigitas Krivickas. O liepos mėnesį pokalbis apie J. Meką įvyks ir Klaipėdoje. Daugiau informacijos apie pokalbius, kurie vyks ir Vilniuje, ir  Klaipėdoje, galima rasti MO muziejaus kalendoriuje: https://mo.lt/kalendorius/ Visi pokalbių dalyviai bus paskelbti netrukus.

Daugiau istorijų apie Joną Meką – specialiame e. gide

Parodos Klaipėdoje pasakojimą papildo specialiai jai paruoštas e. gidas. Jame galima ne tik išgirsti, bet ir pamatyti pasakojimus apie Joną Meką ir artimiausius jo aplinkos žmones. E. gido klausytis galima savo telefone: gidas.mo.lt

Parodos „Mekas mirksi geriau“ kuratoriai: Edmondas Kelmickas ir Deima Žuklytė-Gasperaitienė, architektas – Dominykas Šavelis, dizaineris – Gytis Skudžinskas, kadrus atspaudė – Arūnas Kulikauskas, keliaujančios parodos Klaipėdoje koordinatorės: Raminta Masiulytė ir Barbora Sakalinskaitė.

Paroda „MO Klaipėdoje. Mekas mirksi geriau” veiks visą vasarą ir ją nemokamai pamatyti galima iki rugsėjo 4 dienos „Švyturys BHouse“, Kūlių vartų g. 7, Klaipėdoje. Daugiau apie parodą: https://mo.lt/ivykiai/mo-klaipedoje-mekas/