.
2008    10    03

„Menų mugė: FeelArt“ – sparnai jauniems Lietuvos menininkams

Boris Symulevič

Nesibaiminant rudeninio oro išdaigų, spalio 11 d. Trakų Vokėje Grafo J.Tiškevičiaus dvare įvyks „Menų mugė: FeelArt“, kurioje be populiarių muzikos atlikėjų, pasirodys ir visas būrys jaunųjų Lietuvos menininkų. Festivalyje bus galima ne tik pasigrožėti meno kūrėjų darbais, išvysti įspūdingus audiovizualinio meno projektus, bet ir patiems prisidėti prie kūrybinio proceso. Praūžus „Menų mugei: FeelArt“, jos organizatoriai žada Vilniaus centre įkurti galeriją „Meno mėnulis“.

„Menų mugės: FeelArt“ organizatoriai sakė, jog pirmiausia gimė idėja ne organizuoti festivalį, o įkurti meno galeriją. Tačiau kiekvienam tokio pobūdžio projektui įgyvendinti reikalingos nemažos lėšos. Tuomet buvo sumanyta surengti menų festivalį, kaip atspirties tašką siekiamo tikslo link. Šios menų mugės siekis – į renginį sukviesti ir su lankytojais supažindinti kuo daugiau jaunųjų Lietuvos menininkų bei gyvos elektroninės muzikos atlikėjų ir prodiuserių.

Pasak festivalio organizatorių, norima Vilniaus ir kitų miestų publikai pristatyti eksperimentuojančius ir aktyviai kuriančius šiuolaikinius garso, vaizdo ir kitų meno kultūrų atstovus. „Menų mugėje: FeelArt“ pasirodys po „Aroma“ slapyvardžiu pasislėpęs jaunas fotografas Romanas Orlovas. Vaikinas pristatys savo pirmąją parodą „Pre-Raw“, kuria norima atskleisti vakarėlių metu išryškėjančias „išgrynintas“ žmonių emocijas. Šmaikščia instaliacija „Žiūrėk, Tu šypsais!” festivalio dalyvius žada nudžiuginti autorė „La‘cocca“, kuri projekto įgyvendinimui panaudojo seniai niekam nereikalingus daiktus.

„Menų mugės: FeelArt“ metu jauna menininkė Kristina Matijošaitytė ne tik pristatys savo darbus „Tapyba ant šilko“, bet ir visiems norintiems festivalio dalyviams leis prisijaukinti šią jausmingą kūrybos techniką. Vytautas Rakauskas žiūrovų akims pateiks fotografijų parodą „Nakties pasaka“, bandydamas atskleisti tai, kas kartais atrodo visai netikra. Jaunasis menininkas taip pat pristatys savo dokumentinį filmą, kurio tema „Neformalios elektroninės muzikos judėjimas Lietuvoje operatoriaus akimis“.

Grafo J.Tiškevičiaus dvare į atvirą diskusiją pakvies paskaitos „Psichodelinio meno apybraiža“ organizatoriai. Jie ne tik skatins išsakyti savo nuomonę apie psichodelinį meną, bet ir sieks išsklaidyti stereotipišką požiūrį į jį. Festivalio dalyvius žada nustebinti dar daugiau jaunųjų menininkų darbų, performansų, elektroninės muzikos bei vizualinių projektų sintezė. Nuolat atsinaujinanti festivalio svetainė www.feelart.lt intriguoja naujais kūrėjų pasirodymų aprašymais.

Svarbiausia, jog visos „Menų mugės: FeelArt“ metu surinktos lėšos bus skirtos galerijos „Meno mėnulis“ įkūrimui. „Galerijos įkūrimo idėją pagimdė noras stebėti, kaip jaunieji menininkai mokosi, nevaržomai kuria ir augina savo svajones. Šiuo metu dar nėra suformuota tinkama aplinka, kuri padėtų jauniesiems menininkams tvirtai atsistoti ant kojų. Dėl šios priežasties jie dažnai lieka neįvertinti ar nepastebėti. Sieksime, jog meno galerija taptų tam tikru inkubatoriumi, kuriame „užauginsime“ jaunuosius menininkus ir paskatinsime juos kurti bei drąsiai eksperimentuoti“, – sakė festivalio organizatoriai.