.
2010    03    08

Joanos Deltuvaitės paroda Vilniaus fotografijos galerijoje

artnews.lt

J.Deltuvaite_ta nakti kuria nemiegojau 1

2010 m. kovo 10 d. (trečiadienį) 17 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, įėjimas iš Didžiosios g. 19), bus atidaryta Joanos Deltuvaitės fotografijų paroda – projektas „Tą naktį, kurią nemiegojau…“.

Jauna fotografė J. Deltuvaitė pasakoja, kad ją „jau keletą metų domina žmogaus aplinka, kurioje jis gyvena. Daiktų įsiliejimas į buitį, kaita, istorija ir „tylus“ jų  gyvenimas. Šie kūrybos aspektai puikiai atsiskleidžia ankstesnėse autorės serijose „Skvoterių namai“ (2006), „Persikraustymas“ (2005) bei „Po“(2005), kur žmonių daiktai bei aplinka tampa pagrindiniais herojais, pasakojančiais apie skirtingas (kultūrines, socialines, politines) patirtis.
Serija, pristatoma naujoje parodoje, fotografuota naktį, kai, pasak pačios autorės, „neužmiegi ir įvairiausios mintys sukasi nesustodamos. Nepadeda niekas… Nei kūno padėties keitimas, nei „avyčių skaičiavimas“, nei galvojimas, kaip čia negalvoti. Atrodo, kad n-tąjį kartą išgyveni visas savo gyvenimo akimirkas. Permąstai praėjusią dieną, tada visą gyvenimą, už minutės nusikeli į vaikystę, ir taip pat, nesunkiai, atgal į ateitį. Kol visiškai minčių iškamuotas, nė nepastebėdamas, po kelių valandų užmiegi.

Šiose nuotraukose galima pamatyti tik neaiškius vaizdus pro langą ir keletą žybsinčių kompiuterinės technikos lempučių. Tai vaizdas, kokį dažniausiai atsimerkęs gali pamatyti kiekvienas neužmiegantis žmogus. Tik kažkuriam laikui praėjus akys pradeda atskirti daiktų kontūrus.

Tačiau mane domina tas pirmas žvilgsnis į aplinką, kai supranti, kad neužmiegi.“

Paroda veiks iki kovo 27 d.

J.Deltuvaite_ta nakti kuria nemiegojau 2