.
2023    01    11

Išleista Kęstučio Grigaliūno sudarytą fotoknygą „Vaizdų archyvas, sąsiuvinis nr. 4, 1946“

artnews.lt

Leidykla „Vaizdų archyvas“ išleido Kęstučio Grigaliūno sudarytą fotoknygą „Vaizdų archyvas, sąsiuvinis nr. 4, 1946“.

Tęstinis projektas „Vaizdų archyvas“ yra menininko K. Grigaliūno meninis tyrimas iš Lietuvos ypatingojo archyvo baudžiamųjų bylų renkant fotografijas ir kitą vaizdinę medžiagą, pristatant ją knygose ir parodose. Projektas iškelia į viešumą ilgai baudžiamosiose bylose gulėjusias represuotų asmenų šeimynines fotografijas. Pagrindinis projekto klausimas: ar gali mums būti įdomios niekuo su mumis nesusijusios nuotraukos, kaip jas žiūrėti, kaip jas pristatyti, kaip apie jas kalbėti? Šiuos klausimus projekto kontekste aptaria menotyrininkė, fotografijų tyrinėtoja prof. dr. Agnė Narušytė, rašytojas, kritikas Sigitas Parulskis, menotyrininkė, kultūros politikos tyrinėtoja dr. Skaidra Trilupaitytė, menotyrininkas, rašytojas dr. Vidas Poškus ir menotyrininkas, šiuolaikinės kultūros tyrinėtojas dr. Jurijus Dobriakovas.

2018 metais išleistas trečiasis fotoalbumas „Vaizdų archyvas, sąsiuvinis nr. 3, 1945” su prof. dr. N. Arlauskaitės, dr. N. Černiausko, dr. J. Dobriakovo, M. Nastaravičiaus, dr. A. Petrauskienės, A. E. Puišytės, dr. Š. Sederavičiūtės ir dr. T. Vaisetos tekstais.

2016 metais išleistas antrasis fotoalbumas „Vaizdų archyvas, sąsiuvinis nr. 2, 1944“. Knygoje vaizdus lydi V. Kinčinaičio, R. Mikučionytės, dr. A. Petrauskienės, A. E. Puišytės ir dr. E. Ulčickaitės tekstai.

2014 metais išleistas pirmasis fotoalbumas „Vaizdų archyvas, sąsiuvinis nr. 1“ su dr. Monikos Krikštopaitytės, prof. dr. Agnės Narušytės, dr. V. Poškaus ir prof. dr. R. Trimako tekstais.