.
2021    06    02

Elmos Šturmaitės paroda „Naujas aqua dialogas“ Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“

artnews.lt

Birželio 6 d. 16.00 val. Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“ atidaroma Elmos Šturmaitės akvarelių paroda „Naujas aqua dialogas“.

Lietuvos dailininkų sąjungos, Kauno akvarelininkų skyriaus druskininkietės dailininkės Elmos Šturmaitės akvarelių paroda atspindi intensyvią jos kūrybos dalį. Akvarele dailininkė susižavėjo studijuodama Šiaulių universitete, o tolesnės parodos, kuriose eksponuodavo tekstilę ir tapybą, palaipsniui atvedė prie akvarelės. K. Sklėriaus, Č. Kontrimo, V.K. Jonyno akvarelinė klasika, pleneruose sutikti moderniosios akvarelės meistrai – A. Visockas, V. Tarabildienė, O. Jablonskis ir kiti, darbštumas ir kūrybiškumas skatino dailininkę formuoti savitas akvarelės išraiškas, ieškoti naujų stilių ir technikos galimybių.

Šiandien Elma Šurmaitė yra žinoma akvarelininkė, surengusi per 46 autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, dalyvavusi respublikinėse ir tarptautinėse parodose Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Latvijoje, JAV.

Jos kūrybos pasaulis – lyg laiko piramidė, kopimas į vis naujas aukštumas. Dalyvavimas pasaulio žemaičių dailės parodose, tarptautinėje Baltijos šalių parodoje, daugkartinėse tarptautinėse akvarelės bienalėse ,,Baltijos tiltai“ Rygoje, Vilniuje ir Kaune, akvarelės bienalėse Petrozavodske, Polocke ir kitur, akvarelininkų plenerai Druskininkuose, Vilkijoje, Plungėje, Sintautuose, Kriūkuose, Dusetose – tai tik dalis E. Šturmaitės kūrybos amplua. Nuolat besisukanti kūrybinės veiklos sūkuryje, už pasiekimus autorė pelnė ne vieną įvairių organizacijų ir ministerijų apdovanojimą.

Vienais reikšmingiausių Elmos Šturmaitės kūrybos kelyje tampa plenerai. ,,Plenerų metu pasiduodama spontaniškai saviraiškai, laisvai ir įvairiai išraiškos priemonių amplitudei. Visais laikais menininkas kovojo dėl vietos po saule, tačiau meno vertę tikrina laikas. Kūrimo procesas vyksta tyloje ir gilioje savasties būsenoje, brandinamas ilgesnį ar trumpesnį laiką. Tuomet sąvokos ,,savas“ ir ,,svetimas“ tiesiog neegzistuoja. Kūrybos žmogui lyg žaibo iškrovos reikia ir šėlsmo, žmonių gausos, įkvėpimo. Sunkiausia būsena – betikslis egzistavimas, rutina. Svarbiausia kūrėjui – likti savimi“, – teigia akvarelininkė Elma Šturmaitė.

Menotyrininkė Vida Mažrimienė

Paroda „Naujas aqua dialogas“  veiks iki liepos 1d.