.

Agatos Orlovskos paroda ,,Klausyti2” galerijoje „Akademija”

Sausio 19 d. galerijoje ,,Akademija” (Pilies g. 44, Vilnius) buvo atidaryta jaunosios tapytojos, Vilniaus dailės akademijos tapybos magistro studentės Agatos Orlovskos personalinė paroda ,,Klausyti2”. Paroda veiks iki vasario 8 d.

Menininkė parodoje pristato naujausius darbus, įkvėptus ilgalaikio medžiagos ir idėjos sąveikavimo tapyboje tyrimo. Jaunoji tapytoja kūryboje aktyviai ieško būdų, kaip ištrinti ir praplėsti skirtį tarp medžiagiškų ir prasminių kūrinio laukų ir pristatyti tapybą žiūrovui kaip neatskiriamą vienį. Binarinį kūrinio suvokimą Agata kvestionuoja įvesdama garsą ir objektus į bendrą parodos patirtį.

„Tapyba dažnai yra matoma pirmiausia kaip medžiaga, į kurią užkoduota idėja, kitaip tariant, kaip egzistuojanti virš materijos ribų. Mano tyrime, atvirkščiai, medžiaga atitraukia žiūrovą nuo idėjos. Tapyboje man atrodo problematiška, kaip vizuali informacija riboja žiūrovo interpretacijos galimybes. Paveikslo forma diktuoja prasmę pirma vaizdinėje dalyje ar estetiniame lauke, tik vėliau tarsi leidžia žiūrovui perleisti prasmes per asmenines pasąmonės, vaizduotės, ar intelektines patirtis. Tuo tarpu, garsas man yra pavyzdys, kaip interpretacijos užsimezga pirmiausia proto bei pasąmonės bandyme jį iškoduoti, o tik vėliau atrasti garso vizualų šaltinį. Tokiame laike, kuomet šaltinis dar nematomas yra įmanomas bet kokio santykio atsiradimas: nuo labai individualaus potyrio iki visuotino bei bendražmogiško. Būtent ši akimirka yra svarbus mano kūrybos elementas. Todėl keičiu asmeninę prieigą prie tapybos interpretavimo bei jos vaizdinės dalies: pasikliaunu garso taisyklėmis, kurios tampa įrankiu formuoti vaizdą bei jo instaliavimą. Tokiu principu atsiveria laukas, kuriame interpretacijos prasideda nuo prasmės iki vaizdo.“ – Agata Orlovska.

Agata Orlovska (g.1998) – jaunosios kartos tapytoja, šiuo metu studijuojanti tapybos magistrantūrą Vilniaus dailės akademijoje, pristato savo pirmąją personalinę parodą.