.

Paskaita „Įspūdingiausia Latvijos modernistų pora: Aleksandra Belcova ir Romanas Suta“

Kovo 7 d. 17 val. Vilniaus dailės akademijoje (C1 pastatas Malūnų g. 3 prie Vilnelės, 102 auditorija) vyks Dr. Natalijos Jevsejevos (Ryga) paskaita „Įspūdingiausia Latvijos modernistų pora: Aleksandra Belcova ir Romanas Suta“.

XX a. dailės istorijoje nemaža kūrybinio bendradarbiavimo pavyzdžių, tarp jų – ir menininkų poros, dirbusios drauge jungtiniuose ir individualiuose projektuose. Sonia ir Robert’as Delaunay, Varvara Stepanova ir Aleksandras Rodčenko, Natalija Gončarova ir Michailas Larionovas, Birutė Žilytė ir Algirdas Steponavičius. Garsiausia kaimyninės Latvijos avangardistų pora – Aleksandra Belcova ir Romanas Suta. Jų šeimyninis ir kūrybinis gyvenimas kupinas aistrų, dramatinės įtampos, meninių atradimų ir žmogiškų tragedijų. Apie visa tai išgirsime Romano Sutos ir Aleksandros Belcovos namų-muziejaus vadovės dr. Natalijos Jevsejevos paskaitoje.

Paskaita vyks anglų kalba.

Natalija Jevsejeva (g. 1975) studijavo dailės istoriją Latvijos dailės akademijoje, 2013 m. apgynė daktaro disertaciją „Aleksandros Belcovos (1892–1981) gyvenimas ir kūryba“. 2007-aisiais ji pradėjo dirbti Romano Sutos ir Aleksandros Belcovos muziejaus (tai Latvijos nacionalinio dailės muziejaus padalinys) kuratore, 2013-aisiais tapo šio muziejaus vadove.

Iliustracijos: Aleksandra Beļcova. Dekoratyvinė lėkštė „Konstrukcija”. 1926. Porcelianas, glazūrinė tapyba. Skersmuo – 35,5 cm. Romano Sutos ir Aleksandros Belcovos muziejus. Nuotraukos autorius – Normunds Brasliņš