.

„Šilainiai Project“ tarptautinės meno rezidencijos paroda „Kabinete“

2-2

Spalio 31 d., pirmadienį, 18 val. projektų erdvėje „Kabinetas“ Kaune (A. Mapu g. 20) įvyks Šilainiai Project tarptautinės meno rezidencijos parodos atidarymas. Lapkričio 7 d. 18:30 vyks projekto vadovės Evelinos Šimkutės vedama diskusija su kitomis menininkų organizuojamomis kultūros decentralizacijos iniciatyvomis Lietuvoje.

Menininkės Evelinos Šimkutės kuruojamas projektas yra vienas pirmųjų, įžengusių į šį kultūriškai nuo centrinės miesto dalies atskirtą blokinių daugiaaukščių Šilainių mikrorajoną. Jame couch-surfing’o būdu 2016 metų vasarą apsistoję menininkai įgyvendino kūrinius ir mezgė ryšius su vietos bendruomene, pristatydami savo kūrybą viešai bei dalyvaudami susitikimuose viešojoje bibliotekoje Šilainiuose.

„Šilainiai Project“ kaip į įvairių kartų vietos bendruomenę nukreipta meninė iniciatyva įsilieja į Lietuvoje ir užsienyje vis plačiau veikiančias praktikas miestų mikrorajonuose – atviras kūrybines socialines platformas, bendruomeninius ir dalyvaujamuosius menus bei kita. Tarptautinė menininkų rezidencija – viena iš daugelio Evelinos Šimkutės vykdomų veiklų Šilainiuose, kurios p(r)adeda atrasti šio paskutinio sovietmečiu Kaune išplėtoto mikrorajono kultūrinį identitetą. Projektas atlieka ir meninį, ir istorinį, socialinį Šilainių mikrorajono tyrimą, bendraujant su jį kūrusiais asmenimis ir nagrinėjant surinktą archyvinę medžiagą.

Parodoje bus pristatomi rezidencijos metu dalyvių įgyvendinti kūriniai. Brooke Carlson (Australija) jungia performatyvumą, piešinio materialumą ir pristatys video performanso Šilainiuose dokumentaciją. Francis Olvez-Wilshaw (D. Britanija) sieja abstrakčią skulptūrą su grafikos kūriniais. The Lake Twins (D. Britanija) kaip priemonę pasitelkia piešimą. Milda Gailiūtė (Lietuva) fotografija paremtuose tapybos darbuose atskleidžia Šilainių peizažą. Apie jį kalba ir Marija Nemčenko (Lietuva/Škotija), pasitelkdama šilkografiją. Evelina Šimkutė (Lietuva/D. Britanija) iš Šilainių perkelia betoninius objektus.

Daugiau informacijos: silainiaiproject.com. Projekto partneriai: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka Šilainių padalinys, VšĮ „Meno vadybos platforma“. Šilainiai Project dėkoja Crowdfunding platformos rėmėjams Vanessa Kilduff, Niamh Grogan ir Anonymous.

Paroda veikia iki lapkričio 14 d., I-V 13-19 val.