.

Tarptautinio šiuolaikinio meno festivalio „Kaunas mene“ paroda POST galerijoje

img_5209

Rugsėjo mėn. 23-24 d. startavo 7-ą kartą rengiamas tarptautinis šiuolaikinio meno festivalis „Kaunas mene” įsikurdinęs pagrindinėse miesto kultūros ir meno erdvėse. 7-ojo festivalio esminis tikslas, per šiuolaikinių menininkų kūrybą pažvelgti ne vien į globalėjančio pasaulio atveriamas naujas kultūrinio bendradarbiavimo galimybes, bet parodyti visuomenei, kaip kultūros atstovai reaguoja, kaip mąsto šiandienos aktualiomis ekologijos, politinio gyvenimo, žmogaus teisių temomis. Todėl šio festivalio programoje projektai kalbantys apie aktualius socialinius, politinius, ekonominius, gamtos išsaugojimo, istorinės atminties, menininko, kaip šiuolaikinės kultūros atstovo, santykio su visuomene, aspektus.

Pirmą kartą festivalyje „Kaunas mene“ tokia plati menininkų (šalių) geografija suteiks galimybes plačiam minėtų aspektų ir kultūrų pažinimui.

2016 m. rugsėjo 23 d. 19 val. POST galerijoje pristatyti atskiri keturių menininkų projektai.

Menininkės iš Ispanijos Xaro Castillo fotografinės instaliacijos komunikuoja religinių herojų – Šv. Secilijos, ŠV. Agotos, Mergelės Marijos) ikonografijų interpretacijomis. Naudodama savo paties atvaizdą, jai būdingas išraiškos priemones (pvz. vielinius tinklus) menininkė sudabartina istorijas ir sukuria jaudinančias, gilias, netgi katarsiškas ekspozicijas.

Bendradarbiaujant su galerija „White Rainbow“ (Londonas), galerija „Meno parkas“ festivalyje pristato menininko iš Japonijos Youki Hirakawa kūrinius „Krentančios žvakės” (2014) bei „Deginant sekundę” (2016). Menininkas jungia videofilmus bei fotografijas ir abi šias medijas pateikia instaliacijose, kuriose tyrinėja neišmatuojamą laiką. Jo melancholiškuose kūriniuose beveik monochromiški atvaizdai jungia praeitį su ryškia dabartimi. Hirakawos kūriniams būdingi du laiko sluoksniai – vidinis, intuityvus laikas, būdingas patiems objektams, antrasis – stebėtojo, objektyviai matuojamas laikas. Mes suvokiame objektus netiesiogiai – per laiką, bet jie po truputį jo tėkmėje, lyg upėje ir panyra. Šį įspūdį autorius kuria izoliuodamas objektus ar reiškinius nuo jų originalaus konteksto, perkeldamas į specifines vietas.

Festivalio „Kaunas mene“ panoramą džiugina tautietės menininkės Agnės Jonkutės ilgalaikis projektas, vystomas menininkei keliaujant, kuomet autorė, cituojant, įamžina peizažus: „tam tikrą vietą „įrašau“ per tam tikrą laiko tarpą. Imu popierių, dažniausiai tai yra žemos kokybės popierius, reaguojantis į aplinkos veiksnius (saulės šviesą, drėgmę) ir prispaudžiu jį peizažo „gabalais“, kad nenupūstų vėjas. Yra „užrašytos“ dvi knygos: „Akmenų knyga“ ir „Smėlio knyga“.

„Rojus yra ten, kur yra pragaras / O pragaras yra ant žemės, o taip. / Susitaikyk“ – tokia įžanga pradedamas tekstas (aut. Andreas Schalhorn) apie menininko iš Vokietijos – Ulrich Kochinke – piešinius, kurių dalį galima išvysti festivalyje „Kaunas mene“, galerijoje POST. Eskaluodamas dialogą tarp gėrio ir blogio, šiuo metu profesionaliai besimokantis tatuiruočių meno, Ulrich savo piešiniuose jungia religinius motyvus su popkultūros įvaizdžiais, kam, panašu turėjo menininko patirtis studijuojant teologijos bei dirbant didelėje riedlentininkų halėje netoli Miunsterio dailės akademijos.

Paroda POST galerijoje veiks iki spalio 15 d.

Daugiau informacijos apie festivalį:

http://www.menoparkas.lt/37713/festivalis-kaunas-mene/kaunas-mene-vii-2016.html

img_5215

img_5119

img_5126

img_5129

img_5185

img_5190

img_5134

img_5199

img_5201

img_5202

img_5204

img_5207

 

img_5209

img_5210

img_5214

img_5219

img_5230

img_5232

img_5233

img_5236

 

img_5250

img_5251

img_5252

img_5253

img_5254

img_5255

img_5256

img_5258

Fotoreportažas – Lina Pranaitytė