.

Andriaus Zakarausko tapybos paroda „Prisiminimo sinonimas“ Pamėnkalnio galerijoje

Zakarauskas_Prisiminimo sinonimas

Kovo 4 d. (penktadienį) 18 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma Andriaus Zakarausko tapybos paroda „Prisiminimo sinonimas“.

Naujame tapybos cikle menininkas tiria atsiminimus, ieškodamas jiems artimų vaizdinių ir semantinių reikšmių. Tai paroda apie atmintį ir užmarštį, tik kitais žodžiais.

Andriaus Zakarausko kūriniai nurodo į nuolatines prisiminimų svyravimo, įvairumo ir tapatumo, kintamo pastovumo ir pastovaus kintamumo ribas. Autorius kuria, suteikia ir atveria naujas prisiminimų reikšmes. Drobėse svarbą įgauna ne tik tai, kas vaizduojama (pavyzdžiui, konkretus prisiminimas), kiek skystiškas ir elastingas, lankstus ir tirpstantis, sustingstantis ir išskystantis paties prisiminimo judėjimas ir kismas.

Autorius pilsto ir maišo prisiminimų skysčius, o gaunami vaizdai tik papildo turinį naujais dariniais. Visa tai vyksta ne tik minties lygmenyje, bet ir drobėje. Prisiminimų medžiaga, tekėdama, kliuksėdama ar krapnodama, neapibrėžtai judėdama ar slysdama ir kraipydamasi skysto terpentino dažų pavidalu stingsta, neretai supanašėja su veidu. Pasikartodama dažų ar prisiminimų masė kuria judesį – persekiojamą vaizdą, pereinantį iš vienos drobės į kitą, ir vis pasipildantį nauja dažų mase.

Koks prisiminimų skonis? Ne tiek kartus, kiek greičiau rūgščiai saldus, ne tragiškas, o labiau ironiškas. Tapytojas norėtų, kad ir žiūrovas pajustų rūgščiai saldų terpentino skonį. Nesinori per daug atskleisti ir nepalikti vietos asmeninėms interpretacijoms – šiuo atveju – degustacijoms. Juolab, kad tam tikras nuorodas ar kryptis, „eilėraštyje-instrukcijoje A. Zakarausko prisiminimo sinonimui“, siūlo rašytojas Vidas Dusevičius.

Andriaus Zakarausko paroda „Prisiminimo sinonimas“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki kovo 26 d.

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

***
Andrius Zakarauskas (g. 1982) 2005 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo tapybos bakalauro, o 2010 m. ‒ magistro laipsnį. 2004 m. studijavo Miguel Hernandez universitete, Menų fakultete (Altea, Ispanija). Nuo 2004-ųjų dalyvauja ir rengia parodas. 2009 m. laimėjo Jaunojo tapytojo prizą, 2011 m. apdovanotas LR Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premija. A. Zakarausko darbų yra įsigijęs Modernaus meno centras, Lewben Art Foundation ir kiti privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje. Šiuo metu menininkas gyvena ir kuria Vilniuje.