.

Algirdo Jako grafikos ciklo „Galimos proceso vietos“ pristatymas galerijos „Vartai“ ketvirtadienio peržiūroje

jakas

Sausio 31 d., ketvirtadienį, 18 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų kambaryje (Vilniaus g. 39, Vilnius) bus pristatyti jauno grafiko Algirdo Jako (g. 1987) darbai iš naujo ciklo „Galimos proceso vietos“.

Algirdas 2012 m. Vilniaus dailės akademijoje baigė grafikos bakalaurą ir buvo apdovanotas Vytauto Jurkūno vardine premija, skiriama VDA Grafikos katedros metų ryškiausiam absolventui. „Galimos proceso vietos“, atliktos oforto ir akvatintos technikomis, kuriamos naudojant realių socrealistinės architektūros pastatų atvaizdus. Didingais, puošniais ir baugiais pastatų kvartalais, pavienių pastatų fasadais ir interjerais bei monumentaliais tiltais ir vartais Algirdas kalba ne apie gūdžius Stalino laikus, bet apskritai apie univeralias modernias valdovų tvirtoves, tarp kurių sienų vyksta baisiai svarbūs ir slapti procesai. Kompozicijose žmonių nėra, tik prabangūs automobiliai atlapotom durim ir prie pat vienos iš „ministerijų“ nutupęs lėktuvas.

Estampuose subtiliai išnaudotos ofortų klišių nugyvento gyvenimo – daugkartinio lakavimo, ėsdinimo – ženklai, kurie sukuria „panešiotų“ atspaudų įspūdį, lyg šie modernių valdovų tvirtovių atvaizdai būtų autentiški, atkeliavę pas mus iš senų laikų. Tačiau šiuolaikiška, šiek tiek komiksinė Algirdo linija grąžina mus atgal į mūsų laikus ir kviečia į juos žiūrėti per sveiką atstumą.

Iliustracijoje: Algirdas Jakas, Atvykimas, 2011. Ofortas, akvatinta, popierius, 24 x 22 cm.