.

Bosnijos ir Hercegovinos menininkės Šejlos Kamerić paroda bei filmų programa ŠMC

Lapkričio 30 d., penktadienį, 18 val. Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, atidaroma pirmą kartą Lietuvoje pristatomos Bosnijos ir Hercegovinos menininkės Šejlos Kamerić paroda bei filmų programa. Po oficialaus atidarymo 18.30 val. ŠMC kino salėje bus rodomas naujausias Š. Kamerić filmas „1395 dienos be raudonos spalvos“ (2011 m., 62 min.) ir vyks susitikimas su autore.

Sumanymas pakviesti Lietuvoje dar neviešėjusią, tačiau pasaulyje gerai žinomą Bosnijos ir Hercegovinos menininkę Šejlą Kamerić kilo pamačius jos naujausią filmą „1395 dienos be raudonos spalvos“ (2011). Filmas be žodžių pasakoja apie traumuojančias Sarajavo apgultyje (1992-1996 m.) įkalintų gyventojų patirtis. Keturis metus trukusią miesto apgultį menininkė pati išgyveno asmeniškai dar būdama paaugle. Filmo pavadinimas primena, jog miestiečiams tuomet buvo patariama nedėvėti ryškių spalvų drabužių, kad neatkreiptų snaiperių dėmesio. Per visą apgulties laikotarpį Sarajevo simfoninis orkestras nenustojo groti. Pagrindinė filmo veikėja tai sustoja, tai vėl pajuda Snaiperių alėja pramintu taku, orkestrui su pertrūkiais grojant Piotro Čaikovskio 6-ąją „Patetinę“ simfoniją. Tariamai rami aplinka pritvinkusi pavojaus nuojautų ir egzistencinio nerimo.

Karo trauma, asmeninės ir kolektyvinės atminties bendrystė bei užaštrintas dėmesys egzistencinėms temoms jaučiami ir kituose jos kūriniuose bei ŠMC kino salėje rodomuose filmuose „Laimė“ (2009) ir „Ką aš žinau“ (2007). Parodoje pristatomas ir vienas garsiausių Š. Kamerić kūrinių – „Bosnė“ (angl. „Bosnian girl“, 2003), kuriame panaudotas skandalingas grafičio tekstas, parašytas karių, turėjusių ginti Bosnijos ir Hercegovinos gyventojus. Š. Kamerić teigia: „Menas yra ne tikslas, o priemonė identifikuoti save”.

Daugiau informacijos apie menininkę: www.sejlakameric.com

Iliustracija: kadras iš Šejlos Kamerić filmo „1395 dienos be raudonos spalvos“ (2011)