.
2009    01    07

Bendrasis kodas: 5 kontinentai, 10 bienalių, 20 menininkų @ CAC

Boris Symulevič

Kuratorius: Simon Rees
Bendrasis kodas (angl. code share) nurodo į duomenų bei paslaugų keitimąsi, vykstantį turizmo paslaugų srityje tarp skrydžių bendrovių, kurios tarpusavyje pagal susitarimus dalinasi keleivių sąrašais, ir, kuomet tai finansiškai pasiteisina, sujungia skrydžių reisus (viena kompanija keleiviams rezervuoja bilietus į kitos kompanijos skrydį, jei abiem vykdyti skrydžius tuo pačiu maršrutu pustuščiais lėktuvais yra nepelninga) – tai post-fordistinis ekonomikos efektyvumo principas.

Dažnai pasitaiko, kad keliautojas, nusipirkęs vienos oro linijų bendrovės bilietą, nustemba radęs visai kitos oro linijų bendrovės lėktuvą bei aptarnaujantį personalą, pasipuošusį kitos bendrovės atributika. Lygiai taip pat ir maistas, tiesiogiai susijęs su nacionaliniais kultūros ypatumais, gali maloniai nustebinti nuotykius mėgstantį keliautoją. Tačiau tokie netikėtumai gali nuvilti žmogų, kuris galbūt tikėjosi patirti „namų skonį“ ir prieš lėktuvui paliečiant žemę, atsikvėpti pažįstamų garsų ir skonių aplinkoje.

Bendrojo kodo paroda atspindi šias turizmo verslo strategijas ir kartu su Afrikos, Amerikos, Azijos, Australijos ir Europos šiuolaikinio meno bienalėmis į Vilnių skraidina geriausius meno kūrinius. Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) inicijavo bendradarbiavimą su dešimčia tarptautinių bienalių (didelės apimties tarptautinių, nacionalinės svarbos renginių). Iš kiekvienos bienalės, bendradarbiaujant su jų kuratoriais ir direktoriais, bus atrinkta po du menininkus, kurie atvyks į Vilnių ir čia sukurs didelės apimties meno kūrinius parodai „Bendrasis kodas“. Taip Vilnius taps pasauliniu meno kūrimo ir paskirstymo terminalu. „Bendrasis kodas“ pirmą kartą pristatys Šiuolaikinio meno centro publiką Afrikos menininkams, o Afrikos menininkai pirmą kartą keliaus kurti į Vilnių.

Projekte dalyvauja šios bienalės: iš Afrikos – Sharjah bienalė(Jungtiniai Arabų Emyratai) ir Dak’Art (Senegalas), iš Australijos – Adelaidės Australijos meno bienalė (Australija) ir Sidnėjaus bienalė (Australija), iš Amerikos – Whitney Amerikos meno bienalė (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir SITE Santa Fe (Jungtinės Amerikos Valstijos), iš Azijos – Singapūro bienalė (Singapūras) ir Taipėjaus bienalė (Taivanas), iš Europos – Stambulo bienalė (Turkija) ir Liverpulio bienalė (Anglija).

Meno kūrinius kurti pakviesti šie menininkai: Edgar Arceneaux (JAV, Whitney bienalė), Alfredo & Isabelle Acquilizan (Filipinai, Adelaidės bienalė), Matthew Brannon (JAV, Whitney bienalė), Matthew Buckingham (JAV, Liverpulio bienalė), Harry Dodge & Stanya Khan (JAV, Whitney bienalė), Shaun Gladwell (Australija, Sidnėjaus bienalė), Darius Mikšys (Lietuva, Sidnėjaus bienalė), Kate Rohde (Australija, Adelaidės Australijos meno bienalė) ir Bright Ugochukwu (JAE, Sharjah bienalė).

Netrukus papildyta informacija apie parodą ir dalyvaujančius menininkus bei specialiųjų renginių kalendorius bus pateiktas specialioje parodos interneto svetainėje www.codeshare.lt.

Šiuolaikinio Meno Centro informacija.